Potrivit rezultatelor unui sondaj Daily Kos/Research 2000, Obama este perceput favorabil de 51 la sută dintre cei chestionaţi, o scădere importantă de la nivelul de 77 la sută, la care se afla în momentul învestirii, anul trecut. Clinton, care avea un nivel de popularitate de aproximativ 40 la sută în 1996, în perioada când a fost Prima Doamnă, a menţinut cele circa 60 de procente de care se bucura când a preluat mandatul de la Departamentul de Stat. În privinţa ratei aprobării acţiunilor, ea îl devansează cu un procent şi mai mare pe Obama.
Acest lucru nu-i este de folos lui Clinton, însă susţinătorii acesteia din campania pentru obţinerea învestiturii democrate pentru prezidenţiale, în 2008, ar putea avea satisfacţia că femeia despre care Obama a spus atunci că este „destul de plăcută”, în prezent este mult mai plăcută decât el, aceasta devansându-l, în funcţie de sondaj, cu 10 până la 25 de puncte procentuale, comentează publicaţia.
Pentru a explica situaţia, cotidianul compară programul de luni al celor doi. Obama a fost în Alabama şi Mississippi, încercând să schimbe percepţia americanilor că administraţia sa a avut o reacţie slabă în problema poluării din Golful Mexic. În schimb, Clinton primea aplauze, la Washington, pentru că este un „lider pasionat” şi pentru că a adoptat o poziţie „hotărâtă şi realistă” împotriva traficului de persoane şi sclaviei, prezentând raportul Departamentului de Stat în acest domeniu, „un subiect necontroversat politic”.
Anterior, secretari de Stat, între care Colin Powell şi Condoleezza Rice, au fost, de asemenea, mai populari decât preşedintele lor, George W. Bush. Dar nu la fel au stat lucrurile pentru Warren Christopher, care nu a atins niciodată scorurile înregistrate de preşedintele Bill Clinton, soţul actualului secretar de Stat.
Hillary Clinton şi-a asigurat singură acest nivel în sondaje, abordând probleme relativ neimportante pentru public. În timp ce Casa Albă conducea politicile disputate cu privire la războiul din Afganistan, „ea îşi găsea de lucru în colţuri de lume mult mai liniştite, contribuind la percepţia că se află deasupra vâltorii politice”, comentează cotidianul american.