Un cutremur puternic, cu magnitudinea 7,4, s-a produs joi la aproximativ 40 de kilometri de coasta de nord-est a Japoniei, a anunţat Agenţia meteorologică japoneză, care avertizase cu privire la un tsunami de până la doi metri înălţime.
Un cutremur cu magnitudinea 9, cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia, s-a produs la 11 martie tot în prefectura Miyagi, fiind urmat de un tsunami de peste zece metri înălţime, care a devastat totul în calea sa. Catastrofa s-a soldat cu aproape 28.000 de morţi şi dispăruţi.
Noul cutremur, a cărui magnitudine a fost estimată la 7,4 de serviciile meteorologice japoneze, s-a produs joi la ora 23.23 (17.23, ora României), la o adâncime de 40 de kilometri. Epicentrul său a fost localizat în Oceanul Pacific, la 40 de kilometri de coasta prefecturii Miyagi.
Seismul a fost resimţit până la Tokyo, la 400 de kilometri sud, unde imobilele şi casele s-au clătinat câteva zeci de secunde.
Televiziunea publică NHK a precizat că cele două centrale nucleare de la Fukushima nu au suferit pagube.
Centrala Fukushima Daiichi (Numărul 1) a fost grav avariată în urma trecerii unui val seismic de 14 metri înălţime, la 11 martie.
Reţeaua de alimentare electrică a fost inundată, iar circuitele de răcire s-au oprit, provocând un început de fisiune a barelor de combustibil nuclear în patru dintre cele şase reactoare ale acesteia.
Operatorul şi proprietarul centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO), a ordonat joi muncitorilor de la centrală să evacueze litoralul, din cauza unui posibil tsunami.
„După seism şi alerta de tsunami, toţi muncitorii au fost evacuaţi pentru a se pune la adăpost. Societatea confirmă că toţi muncitorii au părăsit centrala teferi”, a declarat un purtător de cuvânt al TEPCO.
„Nu avem deocamdată nici o informaţie care să indice că s-a produs ceva anormal la centrală”, a adăugat el.