Binyam Mohamed, de origine etiopiană, i-a trimis lui Barack Obama probele a ceea ce el numeşte abuzuri "de-a dreptul medievale", dar cea mai mare parte a documentelor au fost înnegrite, astfel încât acesta să nu le poată citi. Potrivit cotidianului britanic, oficialii americani ar fi putut cenzura documentele pentru a-l proteja pe preşedinte de responsabilităţi penale sau de o situaţie stânjenitoare în plan politic.
Clive Stafford Smith, directorul organizaţiei Reprieve, care îl reprezintă pe Mohamed, i-a cerut lui Obama să dea publicităţii aceste dovezi, atrăgându-i atenţia cu privire la "realitatea bizară" a situaţiei. "În calitate de comandant suprem, vi se refuză accesul la documente care ar ajuta la dovedirea crimelor comise de autorităţile americane. Decizia este luată chiar de oamenii pe care îi conduceţi", precizează acesta sugerând că oficialii cenzurează probele.
Scrisoarea împreună cu documentele adiţionale au fost prezentate judecătorilor federali, care au acceptat redeschiderea cazului. Avocaţii deţinutului pretind, de asemena, că ministrul britanic de Externe, David Miliband, a schimbat probele.
Pe de altă parte, magistraţii au declarat în mod repetat că Miliband pretindea că Statele Unite au ameninţat în mod frecvent că nu vor mai face schimb de informaţii cu Marea Britanie, dacă informaţiile referitoare la torturarea lui Mohamed vor fi dezvăluite.
Stafford Smith a declarat, de asemenea, că nu a fost stabilită o dată fixă pentru eliberarea clientului său. "Cred că este vorba de aproximativ o săptămână, sper sincer să fie aşa".