La şapte luni şi jumătate de la izbucnirea războiului dintre Rusia şi Ucraina, Belgradul a decis că o cincime din armele şi echipamentele militare produse în Serbia trebuie să rămână în ţară. Decizia nu a fost justificată în mod oficial de partidele din coaliţia de guvernare, ci doar comunicată ca un ordin, transmite V4NA.
Şapte mari companii de stat reprezintă coloana vertebrală a producţiei militare din Serbia, producând arme, echipamente militare şi muniţii şi dezvoltând tehnologii militare. Datele Ministerului Apărării arată că ţara balcanică a exportat arme în valoare de 500 de milioane de dolari americani în 2021, în creştere cu o treime faţă de 2020.
Preşedintele Serbiei a anunţat, într-o conferinţă de presă recentă, că a semnat decretul care stipulează că 20% din echipamentele militare produse de ţară trebuie să rămână în Serbia.
„În perioadele de criză, ne îmbunătăţim pregătirea militară şi ne refacem proviziile”, spune preşedintele Aleksandar Vučić.
„Decizia conducerii statului ar putea fi legată de războiul dintre Rusia şi Ucraina, dar nu este o decizie legată de politica externă. Nu este nimic extraordinar în ceea ce priveşte sporirea pregătirii militare şi refacerea proviziilor militare pe fondul marilor crize globale, chiar şi atunci când nu există un război”, a declarat pentru Radio Europa Liberă Petar Boskovic, fost şef al Departamentului de Relaţii Publice al Ministerului sârb al Apărării.