Guvernul de tranziţie din Tunisia a fost remaniat

Premierul tunisian, Mohammed Ghannouchi, ultimul şef al Executivului preşedintelui îndepărtat de la putere, a fost reconfirmat joi la conducerea Guvernului de tranziţie remaniat, din care au fost îndepărtaţi principalii miniştri care au făcut parte din echipa lui Ben Ali.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Guvernul de tranziţie din Tunisia a fost remaniat

Premierul tunisian, Mohammed Ghannouchi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Au fost remaniate posturile-cheie, la ministerele de Interne, Apărare, Finanţe şi Afaceri Externe. Afacerile Externe au fost încredinţate lui Ahmed Ounais, un diplomat de carieră, care a servit sub regimurile preşedinţilor Habib Bourguiba şi Zine El Abidine Ben Ali, după care s-a retras.

Acest Guvern a fost format în urma unor "consultări cu toate partidele politice şi membrii societăţii civile care au dorit să participe la consultări", a declarat Mohammed Ghannouchi, după care a prezentat lista noului său Guvern în direct, pe postul public de televiziune.

"Misiunea (Guvernului) va fi de a organiza alegeri, pentru ca poporul să aleagă liber", a adăugat el, cerându-le tunisienilor să se "întoarcă la muncă". "Guvernul se angajează ca alegerile să fie organizate sub controlul unei Comisii Independente, în prezenţa unor observatori internaţionali, pentru a garanta transparenţa", a adăugat el.

Mii de tunisieni au manifestat din nou, joi, cerând plecarea miniştrilor din Guvernul preşedintele Zine El Abidine Ben Ali, între care Morjane, la apelul puternicelor centrale sindicale UGTT. Ministrul Afacerilor Externe şi-a anunţat demisia, înainte de anunţarea listei membrilor noului Executiv.

Chiar înaintea anunţului remanierii ministeriale, Uniunea Generală a Muncitorilor Tunisieni (UGTT) şi-a anunţat hotărârea de a nu participa în cadrul viitorului Guvern, acceptând, în schimb, ca Ghannouchi să rămână premier, în pofida faptului că a fost ultimul premier al lui Ben Ali.

Demonstraţiile zilnice s-au extins joi către Sidi Bouzid, în centrul ţării, fieful "revoluţiei iasomiei".

"Nu furtului revoluţiei!", au scandat manifestanţii, care au defilat pe străzile acestei localităţi, în care autoincendierea unui tânăr, la jumătatea lui decembrie, a marcat începutul protestelor violente care au îndepărat regimul de la putere.

Manifestaţia s-a desfăşurat fără incidente, sub controlul unor unităţi ale armatei, mobilizate în locul poliţiei, autoarea reprimării sângeroase care a precedat fuga, la 14 ianuarie, a dictatorului tunisian şi soţiei acestuia.

De asemenea, liderul partidului islamist tunisian Ennahda, Rached Ghannouchi, aflat în exil, la Londra, prevede că se va întoarce, duminică, după 20 de ani de când a părăsit Tunisia, a declarat purtătorul său de cuvânt, la Paris.

"Nu se întoarce triumfător sau revendicând vreun loc în Guvern, ci ca un simplu cetăţean", a declarat Houcine Jaziri, reprezentantul în Franţa al partidului interzis de fostul regim.

La Tunis, mii de manifestanţi au continuat asedierea biroului premierului de tranziţie, pe esplanada Kasbah. Armata a ridicat un baraj contra unei manifestaţii a profesorilor şi elevilor din şcolile secundare, aflate în grevă, care încercau să li se alăture.

UGTT, care a jucat un rol fundamental în canalizarea revoltei populare, s-a reunit joi şi a făcut presiuni pentru a obţinme plecarea din Executiv a celor şapte miniştri care au servit regimului corupt şi autoritar al fostului şef de stat.

La Sidi Bouzid, unde UGTT a făcut apel la o grevă generală.

Coloana s-a oprit în faţa sediului Guvernoratului (prefectură), unde Mohamed Bouzazizi, un tânăr vânzător de fructe, s-a autoincendiat la 17 decembrie. Unii manifestanţi au desfăşurat o fotografie uriaşă a "martirului" lor, pe acoperişul clădirii oficiale, în timp ce alţii strigau "Allah Akbar! (Allah este mare), vom rămâne credincioşi sângelui martirilor".

În Egipt, manifestaţii fără precedent de 30 de ani, inspirate de modelul tunisian, continuă, pentru a cere plecarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, în timp ce opozantul Mohamed ElBaradei a revenit în ţară, pentru a participa la proteste.

În Yemen, mii de persoane au manifestat, joi, la Sanaa, la apelul opoziţiei, cerând plecarea preşedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici