Guvernul din Etiopia anunţă că este dispus pentru dialogare politică cu rebelii. Liderii opoziţiei au fost eliberaţi

  • Din 3 noiembrie 2020, Etiopia se află într-un război civil cu mişcările Tigrin, Oromo şi alte grupări rebele.
  • Până în prezent, 10.000 de oameni au murit.
  • Guvernul federal din Etiopia a decis să elibereze din închisoare câţiva lideri ai opoziţiei arestaţi din iulie 2020 pentru a începe dialogarea paşnică.
Urmărește
266 afișări
Imaginea articolului Guvernul din Etiopia anunţă că este dispus pentru dialogare politică cu rebelii. Liderii opoziţiei au fost eliberaţi

Sursa foto- Wikipedia Commons, Manif pour Tigray-2, Autor- Annette Dubois

Guvernul federal din Etiopia a decis să elibereze din închisoare câţiva lideri ai opoziţiei arestaţi din iulie 2020, a informat vineri postul de televiziune de stat pentru  Reuters

Guvernul a declarat că va începe dialogul cu oponenţii politici după 14 luni de război civil, când mii de oameni au fost arestaţi.

De asemenea, au fost eliberaţi şi câţiva lideri veterani ai Frontului de Eliberare al Poporului Tigrin,  o mişcare naţionalistă şi marxistă care susţine drepturile poporului Tigrin, catalogată drept organizaţie teroristă de autorităţile din Etiopia. 

Din 3 noiembrie 2020 până în prezent, Etiopia traversează un conflict cu Frontul Unit al Forţelor Federaliste şi Confederaliste Etiopiene alcătuit dintr-o coaliţie de nouă grupuri rebele etiopiene ce include Frontul de Eliberare a Poporului Tigrin şi Armata de Eliberare a  Poporului Oromo.

În Frontului de Eliberare a Poporului Tigrin a fost membru chiar Tedros Adhanom Ghebreyesus, actualul preşedinte al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care gestionează pandemia de COVID-19.

Până în prezent, 10.000 de oameni au murit, iar  fete de 8 ani şi femei de 72 de ani au fost violate  în faţa familiilor lor.  

Etiopia este condusă de prim-ministrul Abiy Ahmed din 2018. În 2019 a câştigat Premiul Nobel pentru Pace 2019 pentru activitatea sa de a pune capăt blocajului teritorial după război de 20 de ani  între Etiopia şi Eritreea . Dar pentru că în  iunie 2020 a decis să amâne alegerile parlamentare programate din cauza pandemiei de COVID-19, a stârnit critici din partea opoziţiei, ceea ce a dus la tensiunile etnice şi politice   şi la declanşarea războiului civil. 

În 2019, pentru a îndepărta ţara de federalismul etnic şi politica etnică naţionalistă , prim-ministrul Abiy Ahmed a fuzionat partidele constitutive etnice şi regionale ale coaliţiei Frontului Democrat Revoluţionar al Poporului Etiopian (EPRDF) şi mai multe partide de opoziţie în noul său Partid al Prosperităţii . Frontul  de Eliberare a Poporului Tigrin , o entitate  care a dominat politica etiopiană timp de 27 de ani printr-un regim represiv , a refuzat să se alăture noului partid.  Membrii acestuia au  susţinut apoi că Abiy Ahmed a devenit un conducător nelegitim. 

Pe 3 noiembrie 2020,  forţele de securitate din Tigray au atacat bazele şi cartierul general al Comandamentului de Nord al ENDF din regiunea Tigray. ENDF a contraatacat în Tigray, pe care autorităţile federale l-au descris drept o acţiune a poliţiei. Forţele aliate federale au capturat Mekelle , capitala Regiunii Tigray, la 28 noiembrie, după care premierul Abiy a declarat operaţiunea Tigray „încheiată”.  Guvernul Tigray a declarat la sfârşitul lunii noiembrie că va continua lupta până când „invadatorii” vor părăsi regiunea şi la 28 iunie 2021, Forţele de Apărare Tigray au capturat Mekelle şi au avansat în regiunile Amhara şi Afar în iulie.   

La începutul lunii noiembrie 2021,  împreună cu Armata de Eliberare a Poporului Oromo, au preluat controlul asupra mai multor oraşe. Împreună cu şapte grupuri rebele mai mici,  Tigrin şi Oromo au declarat o coaliţie care urmărea „să răstoarne  guvernul lui Abiy prin forţă sau prin negocieri şi apoi să formeze un guvern de tranziţie.”  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici