Guvernul francez a redus în prima sa şedinţă salariul preşedintelui şi miniştrilor cu 30%

Primul Consiliu de Miniştri din mandatul lui François Hollande a adoptat joi o reducere cu 30% a salariilor preşedintelui francez şi miniştrilor, au declarat pentru presă mai mulţi membri ai Guvernului la finalul şedinţei.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Guvernul francez a redus în prima sa şedinţă salariul preşedintelui şi miniştrilor cu 30%

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această măsură, simbolică într-o perioadă de criză, figura în programul candidatului socialist, care a pledat pentru un "Executiv" exemplar.

Salariul preşedintelui, care a crescut cu 170% din 2007, ajungând la 19.000 de euro după alegerea conservatorului Nicolas Sarkozy, va atinge, de-acum, un pic peste 13.000 de euro pe lună.

Ansamblul echipei guvrnamentale - premierul Jean-Marc Ayrault, 17 bărbaţi şi 17 femei - a semnat o "Cartă a deontolgiei", un angajament la exemplaritate, care stipulează că fiecare semnatar trebuie să se ferească de orice conflict de interese şi că nu poate cumula postul ministerial cu mandatul parlamentar sau şefia unui Executiv local.

Întrebaţi de presă în acest sens, în curtea Palatului Elysée, la finalul Consiliului de Miniştri şi după tradiţionala fotografie de familie a echipei, cei mai mulţi dintre miniştri au evocat un "moment solemn", în cursul căruia preşedintele François Hollande le-a cerut să "îşi înceapă activitatea" fără întârziere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici