Principal rival de dreapta al preşedintelui Nicolas Sarkozy, fostul premier Dominique de Villepin a criticat ferm „politica de comunicare stângace şi uneori chiar cinică” a guvernului în legătură cu ameninţarea teroristă.
„În materie de securitate, în materie de comunicare a acestor subiecte, trebuie să ştii să fii prudent şi trebuie să ştii să vorbeşti îndreptăţit şi rar”, a spus el.
De Villepin a acuzat guvernul că aplică o „strategie de tensiune”. „Important este să fie luate măsuri, să se acţioneze (…). Crearea panicii nu foloseşte la nimic”, a adăugat fostul premier francez.
După mai multe avertisemente lansate săptămâna trecută de oficiali francezi, autorităţile de la Paris au anunţat şi luni existenţa unui risc ridicat de comitere a unor atacuri pe teritoriul ţării, pe baza unor informaţii provenite din Algeria, în legătură cu ameninţări formulate de gruparea al-Qaida din Maghrebul islamic (AQMI).
Avertismentele au fost reluate după ce şapte persoane, printre care se află cinci francezi, au fost răpite joi în Niger.
Şi o parte a presei regionale acuză guvernul că ar folosi avertismentele pentru a evita alte subiecte sensibile, cum este cel al reformei pensiilor. „Nu cumva, din întâmplare, (ministrul de Interne) Brice Hortefeux (…) este pe punctul de a-i înspăimânta pe francezi, pentru a-i deturna de la marotele lor sociale?”, se întreabă République du Centre. „Alerta serviciilor de securitate este fondată; publicitatea care o înconjoară atrage atenţia. Pentru unii, ministrul de Interne orchestrează frica pentru a justifica măsurile de securitate extinse”, afirmă, la rândul său, Est Républicain.
La rândul său, opoziţia socialistă şi-a exprimat regretul pentru lipsa de transparenţă pe această temă. „Ni se spune: ameninţarea există, dar nu se ştie cine, cum, care”, a declarat deputatul socialist Jean-Christophe Cambadélis.