Acest acord, care nu a fost confirmat încă de mişcarea islamistă Hamas, presupune întoarcerea în Fâşia Gaza a mişcării Fatah, a preşedintelui Mahmoud Abbas, după ce a fost îndepărtată cu forţa în iunie 2007 de miliţiile Hamas.
"A existat un acord de principiu privind formarea unei forţe comune între cele două facţiuni pentru a colabora în Fâşia Gaza până la alegeri (care urmează să aibă loc) înainte de 5 ianuarie", a declarat oficialul Fatah, Nabil Chaath.
Componenţa exactă a forţei şi a atribuţiilor sale nu au fost însă stabilite, a adăugat acesta.
Chaath, membru al delegaţiei Fatah sosite pentru continuarea discuţiilor cu Hamas sub supravegherea Egiptului, a precizat că un acord de reconcilire definitiv este prevăzut pentru începutul lui iulie.
În opinia lui, cele cinci comisii responsabile cu securitatea, a Guvernului, a alegerilor, a OLP şi a reconcilierii, se vor reuni în şapte săptămâni " în prezenţa tuturor facţiunilor palestiniene pentru a discuta despre viziunea difinitivă a acordului" de reconciliere, care va fi semnat două zile mai târziu.
Odată anunţat acordul, o forţă egipteano-arabă va fi trimisă în Fâşia Gaza pentru a supraveghea aplicarea acestuia şi a participa la pregătirea şi instruirea noilor servicii de securitate, a afimat acesta.
Cea de a cincea sesiune a dialogului interpalestinian s-a încheiat duminică seara, dar discuţiile vor continua luni pentru a aborda probleme cum ar fi un guvern de uniune sau sistemul electoral şi securitatea, a precizat acesta.
Acest dialog nu a înregistrat progrese semnificative de la deschiderea sa, în martie.
Mai mult, potrivit Mena, Cairo şi-a intensificat presiunile asupra celor două părţi în vederea încheierii unui acord de reconciliere în săptămânile următoare.
Hamas şi Fatah sunt în conflict deschis de la preluarea controlului în Fâşia Gaza de către mişcarea islamistă în iunie 2007.
Un acord este vital pentru reconstruirea Fâşiei Gaza, devastată de o ofensivă israeliană între 27 decembrie şi 18 ianuarie, care s-a soldat cu moartea a peste 1.400 de palestinieni.
Nediscutând decât cu Autoritatea Palestiniană condusă de Abbas, comunitatea internaţională exclude ca ajutorul destinat reconstrucţiei Fâşiei Gaza să treacă prin mâinile Hamas atât timp cât mişcarea refuză recunoaşterea Israelului şi renunţarea la violenţă.