Guvernul italian aprobă principiul unei reforme a justiţiei, care include o imunitate parlamentară
Printre aceste măsuri, care trebuie aprobate în detaliu de Consiliul de Miniştri, apoi de Parlament, cu majoritate de două treimi, figurează restabilirea imunităţii parlamentare totale, care l-ar viza şi pe Berlusconi în calitatea sa de deputat.
Este de asemenea prevăzută o reducere drastică a interceptărilor telefonice, metodă utilizată de judecătorii italieni în mai multe anchete împotriva premierului, inclusiv la cea pentru relaţii cu o prostituată minoră şi abuz de putere. De asemenea, procurorii ar urma să fie plasaţi sub tutela Ministerului Justiţiei, cerută cu forţă de partizanii şefului Guvernului, care acuză judecătorii că alimentează un complot împotriva sa.
„Cabinetul a aprobat în unanimitate un raport al ministrului Justiţiei, Angelino Alfano”, referitor la reforma constituţională a sistemului judiciar, a precizat Guvernul, la finalul reuniunii.
Detractorii preşedintelui Consiliului l-au acuzat imediat că promovează o lege vizând să-l protejeze.
„Guvernul nu este interesat de un sistem judiciar care să funcţioneze corect”, a declarat fostul judecător anticorupţie Antonio Di Pietro, în prezent liderul partidului de opoziţie Italia Valorilor. În opinia sa, reformele anunţate „nu sunt în favoarea justiţiei şi a cetăţenilor cinstiţi, ci a infractorilor”.
Judecătoarea Cristina Di Censo a decis marţi judecarea în procedură imediată a premierului Italiei, Silvio Berlusconi, acuzat că a plătit o prostituată minoră şi că a comis un abuz în funcţie în cazul adolescentei Ruby.
Berlusconi mai este vizat de alte două procese, unul pentru coruperea martorului (Mills) şi altul pentru fraudă fiscală la achiziţia drepturilor de transmisie televizată (Mediaset). Audierile sunt prevăzut pentru săptămânile următoare.