- Home
- Externe
- OSAKA, (29.03.2011, 10:06)
- Valentin Vidu , Valentin Vidu ,
Guvernul japonez, în stare de alertă maximă din cauza problemelor de la centrala Fukushima. Situaţia rămâne imprevizibilă
Premierul japonez, Naoto Kan, a dat asigurări marţi că Guvernul este "în stare de alertă maximă" în faţa problemelor ridicate de la centrala nucleară avariată Fukushima, potrivit presei.
Urmărește
36 afișări
Guvernul japonez, în stare de alertă maximă din cauza problemelor de la Fukushima. Situaţia rămâne imprevizibilă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Kan a subliniat că situaţia rămâne, în continuare, "imprevizibilă" în această centrală, ale cărei sisteme de răcire de la patru dintre cele şase reactoare sunt în pană şi unde scurgerile radioactive s-au multiplicat, după cutremurul urmat de un tsunami la 11 martie.
Guvernul "va aborda această problemă într-o stare de alertă maximă", a adăugat el, în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru Buget din cadrul Senatului, potrivit declaraţiilor citate de presă.
"Nu putem să negăm că evaluarea riscurilor unui tsunami, la acea vreme, a fost foarte eronată", a declarat Kan, în legătură cu locul ales pentru instalarea acestei centrale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Apă puternic contaminată radioactiv a inundat subsolul sălii maşinilor reactoarelor 1, 2 şi 3 şi s-a deversat, de asemenea, în tunelurile tehnice din sol.
Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei de la Fukushima Daiichi (numărul 1), a recunoscut că apa contaminată ar fi putut curge până la malul Oceanului Pacific.
Societatea va verifica toate căminele puţurilor care conduc la aceste tuneluri şi se va asigura că etanşeitatea lor nu a fost afectată de cutremurul urmat de tsunami, cu scopul de a împiedica apa poluată să se scurgă.
Prezenţa acestor bălţi perturbă puternic operaţiunile de repornire a sistemelor de răcire a reactoarelor, dar pomparea acestei ape va fi complicată, pentru că tehnicienii trebuie să găsească un mijloc de a o transfera în rezervoare fără să se expună la doze mortale de radiaţie.
"Trebuie să îndepărtăm această apă cât mai rapid posibil", a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, într-o conferinţă de presă.
Pentru a opri combustibilul nuclear să intre în fisiune, tehnicienii de la TEPCO şi pompierii trebuie să stropească în permanenţă cele patru reactoare avariate şi bazinul în care sunt stocate barele de combustibil uzat, lucru care ar putea explica importanta cantitate de apă contaminată de pe platformă.
"Trebuie să evităm ca barele de combustibil să fie expuse în afara apei şi să se încălzească prea mult. Răcirea instalaţiilor este indispendabilă", a apreciat Edano, adăugând că se depuneau toate eforturile pentru "utilizarea minimă a apei".
TEPCO a anunţat luni că au fost detectate urme de plutoniu în cinci locuri diferite, în solul centralei, dând, totodată, asigurări că nivelurile măsurate nu reprezentau niciun pericol pentru sănătate.
TEPCO nu a precizat de unde provenea plutoniul, dar a apreciat ca "foarte probabil" ca două dintre cele cinci eşantioane să aibă legătură cu avariile suferite de centrală în timpul catastrofei, la 11 martie.
"Plutoniul provine, probabil, de la barele de combustibil", a confirmat Edano.
Combustibilul reactoarelor 1, 2 şi 3 şi cel stocat în bazinul reactorului 4 pare că au început să se topească în orele imediat următoare după tsunami, dar procesul a putut fi controlat de TEPCO.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe