- Home
- Externe
- TOKYO, (17.10.2013, 15:37)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul japonez va lansa o licitaţie internaţională privind centrala de la Fukushima
Guvernul japonez va lansa o licitaţie internaţională cu scopul de a găsi tehnicile cele mai adecvate pentru extragerea combusitibilului uzat din trei reactoare ale centralei avariate Fukushima, a anunţat joi un oficial.
Urmărește
146 afișări
Guvernul japonez va lansa o licitaţie internaţională privind centrala de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În august, autorităţile nipone au creat o structură însărcinată cu dezvoltarea unor mijloace tehnice necesare pentru desfiinţarea a patru dintre cele şase reactoare ale acestui complex atomic devastat de un tsunami pe 11 martie 2011.
Plasat sub tutela Ministerului Industriei, Institutul Internaţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Desfiinţare (IRID) urmează să lanseze licitaţia "cât mai repede posibil", probabil până la mijlocul sau sfârşitul lunii noiembrie, şi să devină un punct de contact cu interlocutorii străini.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Este vorba de această dată de căutarea unor tehnici de recuperare a combustibilului uzat, altele decât cea din în prezent", a precizat acest oficial.
Data licitaţiei nu a fost definitivată, potrivit sursei citate.
Aceeaşi organizaţie a lansat deja, în septembrie, o altă consultare internaţională, cu scopul de a găsi soluţii pentru problema apei radioactive de la Fukushima Daiichi pe care societatea Tokyo Electric Power (TEPCO) nu a reuşit să o rezolve, chiar cu ajutorul Guvernului de la Tokyo. Data limită pentru primirea răspunsurilor este de 23 octombrie. Zeci de propuneri au fost deja adunate.
"Avem misiuni de cercetare în special în trei ţări, şi anume în Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie", a detaliat oficialul.
Autorităţile japoneze au anunţat deja în mai multe rânduri că iau în calcul să implice societăţi internaţionale în lucrările de asanare care ar trebui să dureze aproximativ patru decenii. Dar, de fapt, evoluţiile nu sunt notabile până în prezent, potrivit unor actori străini din domeniu, cu toate că societatea franceză Areva insistă asupra faptului că dispune know-how potenţial util, nu doar pentru desfiinţarea reactoarelor, ci şi pentru decontaminarea sau chiar tratarea deşeurilor.
Cercetările şi efectuarea lucrărilor sub egida IRID includ deja companii de electricitate, industriale şi institute cercetare şi dezvoltare nipone (17 în acest moment), dar organismul s-a angajat să implice în aceste activităţi întreprinderi şi cercetători străini.
Recent, preşedintele Forumului japonez al Industriei Atomice (JAIF), Takuya Hattori, a pledat pentru conjugarea eforturilor internaţionale, în timp ce actori străini din domeniu se plâng că sunt pentru moment prea îndepărtaţi de activităţile pregătitoare.
Tehnicile care vor fi dezvoltate pentru Fukushima vor fi în mod sigur de mare valoare pentru desfiinţarea altor instalaţii nucleare în lume, fapt ce explică insistenţa unor actori străini de a lua parte la aceste activităţi.
Însă ei vor ca munca în comun să nu se oprească la cercetare şi dezvoltare şi, de asemenea, ca desfiinţarea centralei Fukushima Daiichi să nu fie monopolizată de japonezi, chiar dacă o parte dintre aceştia din urmă consideră că este de datoria lor să se ocupe de demolare pentru că ei sunt responsabili de accident.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe