Guvernul lui Iurie Leancă nu primeşte votul de încredere al Parlamentului. Premierul desemnat militează pentru noi discuţii cu liberalii

Premierul moldovean desemnat, Iurie Leancă, nu a primit, joi, votul de încredere al Parlamentului, relatează PRO TV Chişinău.

Urmărește
1072 afișări
Imaginea articolului Guvernul lui Iurie Leancă nu primeşte votul de încredere al Parlamentului. Premierul desemnat militează pentru noi discuţii cu liberalii

Guvernul lui Iurie Leancă nu primeşte votul de încredere al Parlamentului (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Pentru învestirea Guvernului au votat doar 42 de deputaţi, în timp ce numărul minim necesar era de 51.

Joi, deputaţii PD şi PLDM au prezentat lista nominală a noului Executiv, printre care se numără francezul Stephane Cristophe Bride, nominalizat la Ministerul Economiei, şi paralimpicul Serghei Afanasenco pentru Ministerul Tineretului şi Sportului.

După acest eşec, urmează o a doua tentativă. În cazul în care şi aceasta eşuează, şeful statului dizolvă Parlamentul şi convoacă alegeri anticipate.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat după vot că partidul său a decis să nu susţină Guvernul întrucât a primit lista nominală şi programul de guvernare mult prea târziu. De asemenea, liderul PCRM a declarat că nu are încredere în unele persoane prezente în Cabinet.

Vladimir Voronin a precizat, de asemenea, că nu are condiţii pentru a vota următorul Guvern, precizând doar că îşi doreşte o coaliţie a celor 101 deputaţi.

Iurie Leancă militează pentru noi discuţii cu liberalii, în urma eşecului din Parlament

Premierul moldovean desemnat Iurie Leancă, a declarat joi, în urma eşecului de a obţine învestitura în Parlament, că este necesar un nou acord de coaliţie la care să participe şi liberalii, relatează presa din Republica Moldova.

"Din 2009 nu găsesc un moment mai jenant ca acum. Motivul este simplu: este imposibil să le explic moldovenilor de ce, după votul obţinut de trei partide, noi nu am reuşit să clădim o majoritate funcţională", a precizat el.

"A fost un joc netransparent cu comuniştii. S-a văzut că nu există o susţinere reală din partea comuniştilor. Trebuie să plecăm capul în faţa cetăţenilor din Republica Moldova pentru situaţia creată şi să ne cerem scuze", a continuat Leancă.

Totodată, el a declarat că acordul semnat între PLDM şi PDM nu inspiră încredere, iar aceste formaţiuni ar trebuie să îi invite urgent la discuţii pe liberali. "Nu există şanse ca această alianţă să funcţioneze cu eficienţă şi randament. Este o obligaţie ca cele trei partide să se aşeze la masa negocierilor şi să fie semnat un nou acord. Acordul care a fost semnat între PLDM şi PDM ridică semne de întrebare. Voi insista să lansăm de urgenţă aceste discuţii şi să formăm o alianţă funcţională, altfel va fi imposibil să susţin în calitate de deputat o minoritate parlamentară", a declarat Leancă.

Liberal-democratul a explicat că a vrut să ajungă din nou în funcţia de premier pentru a continua ce a început. "Mi-am dorit să contribui la reformarea justiţiei şi procuratorii", a precizat el, adăugând că "jocul şi înţelegerile cu PCRM sunt periculoase".

Liderul PLDM, Vlad Filat, a acuzat însă liberalii de iresponsabilitate pentru eşecul de învestire a Guvernului. "Această coaliţie nu poate fi formată din două partide. Acordul pe care l-am semnat cu PDM este unul valabil. Urmează să discutăm care sunt paşii următori. Discuţii şi interpretări. De astăzi nu voi mai trăi cu speranţă. Vom avea discuţii pragmatice. Noi trebuie să găsim un compromis acolo unde este posibil, dar deciziile să le luăm în funcţie de posibilitate", a declarat Filat.

El a precizat că discuţiile cu Partidul Liberal nu au încetat niciodată.

Doar 42 de deputaţi au votat joi în favoarea Guvernului Leancă, în timp ce numărul minim necesar era de 51 de voturi.

Potrivit Constituţiei, în acest caz şeful statului poate desemna un nou candidat pentru funcţia de premier, care trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului în decurs de 45 de zile. Dacă Parlamentul nu va vota candidatul propus de preşedinte, acesta va fi dizolvat şi vor fi convocate alegeri anticipate.

Pe de altă parte, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale, pronunţate în octombrie 2013, termenul limită de formare a noului Guvern este de trei luni de la data încetării mandatului fostului Executiv. Acest termen expiră la 9 martie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici