- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (12.02.2015, 14:14)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul lui Iurie Leancă nu primeşte votul de încredere al Parlamentului. Premierul desemnat militează pentru noi discuţii cu liberalii
Premierul moldovean desemnat, Iurie Leancă, nu a primit, joi, votul de încredere al Parlamentului, relatează PRO TV Chişinău.
Urmărește
1072 afișări
Guvernul lui Iurie Leancă nu primeşte votul de încredere al Parlamentului (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Pentru învestirea Guvernului au votat doar 42 de deputaţi, în timp ce numărul minim necesar era de 51.
Joi, deputaţii PD şi PLDM au prezentat lista nominală a noului Executiv, printre care se numără francezul Stephane Cristophe Bride, nominalizat la Ministerul Economiei, şi paralimpicul Serghei Afanasenco pentru Ministerul Tineretului şi Sportului.
După acest eşec, urmează o a doua tentativă. În cazul în care şi aceasta eşuează, şeful statului dizolvă Parlamentul şi convoacă alegeri anticipate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat după vot că partidul său a decis să nu susţină Guvernul întrucât a primit lista nominală şi programul de guvernare mult prea târziu. De asemenea, liderul PCRM a declarat că nu are încredere în unele persoane prezente în Cabinet.
Vladimir Voronin a precizat, de asemenea, că nu are condiţii pentru a vota următorul Guvern, precizând doar că îşi doreşte o coaliţie a celor 101 deputaţi.
Iurie Leancă militează pentru noi discuţii cu liberalii, în urma eşecului din Parlament
Premierul moldovean desemnat Iurie Leancă, a declarat joi, în urma eşecului de a obţine învestitura în Parlament, că este necesar un nou acord de coaliţie la care să participe şi liberalii, relatează presa din Republica Moldova.
"Din 2009 nu găsesc un moment mai jenant ca acum. Motivul este simplu: este imposibil să le explic moldovenilor de ce, după votul obţinut de trei partide, noi nu am reuşit să clădim o majoritate funcţională", a precizat el.
"A fost un joc netransparent cu comuniştii. S-a văzut că nu există o susţinere reală din partea comuniştilor. Trebuie să plecăm capul în faţa cetăţenilor din Republica Moldova pentru situaţia creată şi să ne cerem scuze", a continuat Leancă.
Totodată, el a declarat că acordul semnat între PLDM şi PDM nu inspiră încredere, iar aceste formaţiuni ar trebuie să îi invite urgent la discuţii pe liberali. "Nu există şanse ca această alianţă să funcţioneze cu eficienţă şi randament. Este o obligaţie ca cele trei partide să se aşeze la masa negocierilor şi să fie semnat un nou acord. Acordul care a fost semnat între PLDM şi PDM ridică semne de întrebare. Voi insista să lansăm de urgenţă aceste discuţii şi să formăm o alianţă funcţională, altfel va fi imposibil să susţin în calitate de deputat o minoritate parlamentară", a declarat Leancă.
Liberal-democratul a explicat că a vrut să ajungă din nou în funcţia de premier pentru a continua ce a început. "Mi-am dorit să contribui la reformarea justiţiei şi procuratorii", a precizat el, adăugând că "jocul şi înţelegerile cu PCRM sunt periculoase".
Liderul PLDM, Vlad Filat, a acuzat însă liberalii de iresponsabilitate pentru eşecul de învestire a Guvernului. "Această coaliţie nu poate fi formată din două partide. Acordul pe care l-am semnat cu PDM este unul valabil. Urmează să discutăm care sunt paşii următori. Discuţii şi interpretări. De astăzi nu voi mai trăi cu speranţă. Vom avea discuţii pragmatice. Noi trebuie să găsim un compromis acolo unde este posibil, dar deciziile să le luăm în funcţie de posibilitate", a declarat Filat.
El a precizat că discuţiile cu Partidul Liberal nu au încetat niciodată.
Doar 42 de deputaţi au votat joi în favoarea Guvernului Leancă, în timp ce numărul minim necesar era de 51 de voturi.
Potrivit Constituţiei, în acest caz şeful statului poate desemna un nou candidat pentru funcţia de premier, care trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului în decurs de 45 de zile. Dacă Parlamentul nu va vota candidatul propus de preşedinte, acesta va fi dizolvat şi vor fi convocate alegeri anticipate.
Pe de altă parte, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale, pronunţate în octombrie 2013, termenul limită de formare a noului Guvern este de trei luni de la data încetării mandatului fostului Executiv. Acest termen expiră la 9 martie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20