Roivas se află la conducerea unei noi coaliţii formate de formaţiunea sa de centru, Partidul Reformei, cu social-democraţii. Guvernul său îi succedă celui de centru-dreapta al veteranului Andrus Ansip, care a demisionat la 4 martie, după nouă ani petrecuţi în funcţia de prim-ministru.
„Coaliţia dintre Partidul Reformei şi Partidul Social-Democrat va obliga în mod sigur Guvernul să se aplece mai mult asupra problemelor sociale şi să aibă grijă de oameni”, a declarat pentru AFP sociologul Juhan Kivirahk.
Unul dintre motivele demisiei lui Ansip, la un an de la alegerile legislative, a fost voinţa de a ameliora cota în scădere a partidului său”, a explicat el.
Noul Guvern dispune de o majoritate parlamentară fragilă, de 52 de parlamentari din totalul de 101.
Anunţând la 14 martie nominalizarea lui Roivas, preşedintele eston Toomas Hendrik Ilves a declarat că aşteaptă ca Guvernul său să „dea dovadă de un dinamism social mai mare, cu dorinţa de a asculta toate părţile şi de a fi pregătit pentru compromisuri”.
La fel ca Ansip, Taavi Roivas, ministru al Afacerilor Sociale în Guvernul în exerciţiu, este considerat un om de acţiune, plin de încredere în sine, cu o aplecare spre decizii îndrăzneţe.
Absolvent al facultăţii de gestiune şi marketing din cadrul Universităţii Tartu (sud), Roivas a lucrat în timpul studiilor timp de trei ani în funcţia de consilier al ministrului eston al Justiţiei, după care şi-a continuat cariera la Ministerul Populaţiei în 2003 şi 2004.
El a fost apoi primar într-un sector din Tallinn în 2004 şi 2005, după care s-a alăturat biroului premierului.
Estonia, ţară baltică având 1,3 milioane de locuitori, este membră a zonei euro din 2011. Fostă republică sovietică, ea are o minoritate rusă reprezentând un sfert din populaţie.
„Securitatea figurează bineînţeles printre priorităţile noastre”, a declarat Roivas după nominalizare, într-un moment în care ţările baltice sunt preocupate de eventuale consecinţe ale crizei ucrainene.