Guvernul Marii Britanii se teme că UE ar putea refuza prelungirea negocierilor pe tema Brexit

Uniunea Europeană ar putea refuza o eventuală cerere a Marii Britanii de prelungire a negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului comunitar, afirmă Stephen Barclay, ministrul britanic pentru Brexit.

Urmărește
327 afișări
Imaginea articolului Guvernul Marii Britanii se teme că UE ar putea refuza prelungirea negocierilor pe tema Brexit

Guvernul Marii Britanii se teme că UE ar putea refuza prelungirea negocierilor pe tema Brexit

În contextul crizei politice de la Londra, Stephen Barclay a declarat pentru BBC Radio 4 că prelungirea negocierilor pe tema Brexit ar putea fi necesară din raţiuni "practice".

"Dar, din punctul de vedere al UE, ei au spus foarte clar că nu vor o prelungire fără scop, iar astfel revenim la problema a ceea ce vor deputaţii britanici şi ce nu acceptă", a precizat Barclay, conform cotidianului The Guardian.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a avertizat luni Marea Britanie să nu profite de răbdarea Uniunii Europene în privinţa procedurii Brexit, cerând urgent clarificări din partea Londrei pentru depăşirea impasului. "Înţelegere, răbdare şi disponibilitate de a aştepta până când va fi clarificată poziţia Marii Britanii au cea mai mare importanţă pentru a evita ce este mai rău. Dar aceste lucruri nu trebuie folosite greşit de dragul politicilor de partid. Cei mai mulţi oameni vor excluderea scenariului unui Brexit dur - în interesul Marii Britanii şi al altora", a declarat, prin Twitter, Peter Altmaier, ministrul german al Economiei şi Energiei şi un apropiat al cancelarului Angela Merkel.

Camera Comunelor a respins, săptămâna trecută, proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, amplicând criza politică. În acest context, se conturează următoarele posibilităţi: renegocierea acordului actual, producerea Brexit fără niciun acord privind viitoarea relaţie bilaterală, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană sau renunţarea la Brexit.

Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene, a exprimat "profundul regret" că deputaţii britanici au respins un acord negociat timp de doi ani "în funcţie de liniile roşii trasate de Guvernul de la Londra". "Acum depinde de autorităţile britanice să analizeze rezultatul votului, iar Guvernul britanic trebuie să ne spună cum se vor derula lucrurile în sensul retragerii ordonate a Marii Britanii din UE pe 29 martie", a afirmat Barnier. Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a exprimat "regret" că Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor şi a cerut Marii Britanii să clarifice urgent intenţiile privind procedura Brexit, în timp ce Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a sugerat anularea ieşirii din UE.

Înaintea votului din Camera Comunelor, surse citate de cotidianul The Guardian declarau că Uniunea Europeană pregăteşte posibilitatea amânării până în iulie a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar.

Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în "serii de negocieri repetate" în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică. Theresa May a amânat deja votul parlamentar pe tema Acordului Brexit, de teama unui eşec.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină aprobarea acordului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici