Guvernul moldovean a aprobat Acordul privind micul trafic la frontiera cu România
Guvernul Republicii Moldova a aprobat Acordul cu România privind micul trafic la frontieră, semnat la 14 noiembrie la Bucureşti şi care va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la această dată, relatează Interlic, în pagina electronică de miercuri.
Guvernul moldovean a aprobat Acordul privind micul trafic la frontiera cu România (Imagine: Lucian Stănescu/Mediafax Foto)
Prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, a menţionat că 1.220.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova ar putea beneficia de prevederile acestui acord.
Astfel, până la sfârşitul anului, cetăţenii moldoveni domiciliaţi în zona de frontieră pe o rază de cel puţin 30 de kilometri vor putea obţine dreptul de a călători în România fără vize.
Iniţial, aceşti cetăţeni vor avea posibilitatea să-şi perfecteze permisul de mic trafic pe o perioadă de valabilitate de la doi până la cinci ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Permisele de mic trafic vor fi eliberate de consulatele României la Chişinău. Documentul prevede că, pentru a trece graniţa, rezidenţii zonei de frontieră trebuie să deţină permisul de mic trafic, să nu reprezinte o ameninţare pentru ordinea publică, să nu fi fost expulzaţi de pe teritoriul statului român sau să nu li se fi impus interdicţii de a intra în România.
La trecerea frontierei nu se vor aplica ştampile în permisele de mic trafic.
Permisele vor fi eliberate la prezentarea paşaportului valabil şi a documentelor ce atestă că locuiesc în mod legal de cel puţin un an în zona de frontieră şi că există motive întemeiate pentru trecerea frontierei, în baza Convenţiei. Rezidenţii vor fi supuşi controlului la trecerea frontierei şi vor face dovada domiciliului legal prin prezentarea unuia dintre următoarele documente: buletinul de identitate, permisul de şedere pentru cetăţenii străini sau buletinul de identitate pentru apatrizi.
Motivele întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei României pot fi următoarele: exercitarea activităţii economice, participarea la programe comune din diverse domenii, rezolvarea problemelor de natură juridică, repatrierea rudelor, vizitarea mormintelor, participarea la înmormântarea rudelor, vizitarea rudelor apropiate şi a celor grav blonave, însoţirea rudelor apropiate grav bolnave la tratament în România.
Persoanele care încalcă regimul de mic trafic la frontieră vor fi sancţionate prin revocarea sau anularea permisului de mic trafic şi ele ar putea fi readmise în ţară.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO