Guvernul moldovean consideră ilegală condamnarea lui Ilie Cazac în Transnistria

Guvernul moldovean a calificat, miercuri, drept ilegală condamnarea cetăţeanului Ilie Cazac de către autorităţile transnistrene, dar şi-a atras criticile asociaţiei Promo-Lex, care îl acuză că asistă neputincios la abuzurile comise împotriva cetăţenilor săi, relatează portalul Moldova Azi.

Urmărește
2 afișări

"Această condamnare constituie o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului şi vine în contradicţie cu spiritul şi măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, promovate consecvent de Guvernul de la Chişinău", se arată în declaraţia Guvernului Republicii Moldova.

Autorităţile de la Chişinău condamnă cu fermitate comportamentul administraţiei de la Tiraspol, care a instrumentat acest caz încălcând drepturile de acces la asistenţă juridică de calitate şi la un tribunal independent legitim.

"Apelăm în mod repetat la o intervenţie convingătoare din partea mediatorilor şi a observatorilor, precum şi din partea forurilor internaţionale", se arată în declaraţia citată.

Guvernul a declarat că va depune în continuare toate eforturile posibile pentru eliberarea cât mai curând a lui Ilie Cazac, cât şi a jurnalistului Ernest Vărdănean, condamnat anterior la Tiraspol, şi va acorda sprijinul necesar familiilor acestora.

Într-un apel difuzat miercuri, Promo-Lex califică însă ca fiind revoltător faptul că de aproximativ un an autorităţile de la Chişinău asistă neputincios la abuzurile comise de administraţia de la Tiraspol împotriva cetăţenilor R.Moldova.

"În aceste condiţii putem vorbi despre un caz unic şi imposibil în alte ţări: cetăţeni ai R.Moldova, pe teritoriul R.Moldova, sunt «arestaţi», «cercetaţi», «judecaţi» şi «condamnaţi» de către cetăţeni ai R.Moldova pentru «spionaj în favoarea Republicii Moldova»", se arată în apelul Promo-Lex.

Potrivit asociaţiei, Guvernul se limitează doar la "declaraţii formale şi banale despre succesul «negocierilor» şi al «dialogului»". "Iresponsabil este şi gestul de a cere acţiuni, eforturi şi rezultate comunităţii internaţionale, în timp ce structurile guvernamentale şi organele abilitate ale Republicii Moldova nu se obosesc să propună discutarea, adoptarea şi implementarea unei strategii de reintegrare a ţării", susţine Promo-Lex.

Asociaţia Promo-LEX salută eforturile şi sprijinul comunităţii internaţionale în rezolvarea problemei transnistrene şi solicită UE, SUA, OSCE, Ucrainei, Rusiei şi Republicii Moldova să iniţieze în cel mai scurt timp proceduri pentru crearea unor instituţii şi instanţe legale şi credibile pentru locuitorii regiunii transnistrene. Acestea ar servi drept mecanisme şi instrumente practice pentru populaţia regiunii în vederea protejării şi apărării drepturilor lor constituţionale.

Autorităţile de la Tiraspol l-au condamnat miercuri pe tânărul Ilie Cazac din Tighina (Bender) la 14 ani de închisoare pentru trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova.

Anterior, la 16 decembrie 2010, jurnalistul Ernest Vărdănean, arestat la Tiraspol la 7 aprilie 2010, a fost condamnat la 15 ani de închisoare de Curtea Supremă de Justiţie din Transnistria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici