Guvernul Olandei a demisionat în urma scandalului alocaţiilor

  • Guvernul Olandei, în frunte cu prim-ministrul, Mark Rutte, a demisionat vineri, după scandalul alocaţiilor.
  • Fiscul olandez a acuzat mii de familii că au solicitat în mod fraudulos plata alocaţiilor copiilor, în perioada 2013-2019.
  • Din această cauză, fiscul le-a cerut rambursări de zeci de mii de euro şi multe familii au ajuns în faliment sau au divorţat.
  • Ministrul Finanţelor, Wopke Hoekstra, şi Ministrul Economiei, Eric Wiebes, au fost deja daţi în judecată, alături de alţi trei politicieni.
Urmărește
6855 afișări
Imaginea articolului Guvernul Olandei a demisionat în urma scandalului alocaţiilor

Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a convocat o şedinţă a cabinetului la Haga, unde miniştrii au trebuit să decidă dacă sunt de acord să renunţe la funcţii, cu doar două luni înainte de alegerile deja planificate, conform DW. În urma întâlnirii, Rutte l-a informat pe regele Willem-Alexander că guvernul demisionează.

Fiscul olandez a acuzat mii de familii că au solicitat în mod fraudulos plata alocaţiilor copiilor, în perioada 2013-2019. Din această cauză, fiscul le-a cerut rambursări de zeci de mii de euro şi multe familii au ajuns în faliment sau au divorţat.

Un raport al parlamentarilor a numit întreaga acţiune ”nedreptate fără precedent”, pentru că acuzaţii nu au avut ocazia să-şi exprime nevinovăţia.

Mark Rutte, care ocupă funcţia de prim-ministru din 2010, a descris episodul ca fiind ”ruşinos”.

Până acum, 10.000 dintre familiile acuzate pe nedrept au primit compensaţii în valoare totală de aproximativ 30.000 euro.
Ministrul Finanţelor, Wopke Hoekstra, şi Ministrul Economiei, Eric Wiebes, au fost deja daţi în judecată, alături de alţi trei politicieni.

Roger Derikx, în vârstă de 46 de ani, este din Hoofddrop şi are doi copii. Guvernul i-a cerut să achite 60.000 de euro, după ce a fost acuzat pe nedrept. ”Suma imensă pe care trebuia să o înapoiem statului este unul din motivele pentru care am divorţat de soţia mea. Fiscul are o putere foarte mare în Olanda şi fără un judecător, pot să te ducă în faliment”, a declarat pentru DW. ”A fost o perioadă groaznică, au venit la mine acasă, mi-au luat frigiderul, maşina şi 40% din salariu”.

Prim-ministrul Rutte a spus că guvernul va continua să se ocupe de întreaga criză COVID-19, dar în calitate de guvern interimar.

Pe 17 martie, olandezii vor vota cine ocupă cele 150 de locuri din Camera Reprezentanţilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici