Guvernul Scholz aprobă o reformă radicală pentru obţinerea cetăţeniei germane / Peste 800.000 de români trăiesc în Germania

  • Guvernul cancelarului Olaf Scholz a aprobat un proiect de lege care revizuieşte normele de cetăţenie ale Germaniei.
  • Noua lege ar permite persoanelor să deţină mai multe paşapoarte şi este menită să faciliteze integrarea străinilor în cea mai mare economie a Europei.
Urmărește
2718 afișări
Imaginea articolului Guvernul Scholz aprobă o reformă radicală pentru obţinerea cetăţeniei germane / Peste 800.000 de români trăiesc în Germania

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Aproximativ 14% din populaţie, 12 milioane de persoane, nu deţin cetăţenia germană, iar aproape jumătate dintre aceştia locuiesc în ţară de cel puţin zece ani, potrivit cifrelor Ministerului de Interne. Naturalizarea în Germania este cu mult în urma mediei Uniunii Europene, cu o rată de 1,1% faţă de 2% pentru blocul comunitar, într-o oarecare măsură pentru că, în general, oamenii sunt nevoiţi să renunţe la cetăţenia lor anterioară pentru a obţine un paşaport german, informează Bloomberg.

Partidele de opoziţie, în special Alternativa pentru Germania (AfD), care se opune imigranţilor, au atacat planurile şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la facilitarea accesului la cetăţenia germană. Coaliţia de guvernare a subliniat că noile reguli vor cere solicitanţilor să se angajeze în favoarea valorilor democratice, să fie capabili să se întreţină pe ei înşişi şi pe membrii familiei şi să aibă cunoştinţe practice de limba germană.

"Ne aflăm în mijlocul unei competiţii globale pentru cele mai bune minţi", a declarat, miercuri, ministrul de Interne Nancy Faeser, într-un interviu acordat publicaţiei RND.

"Vrem ca oamenii care fac parte de mult timp din societatea noastră să poată, de asemenea, să ajute la modelarea democratică a ţării noastre", a adăugat ea. "Mulţi imigranţi se simt germani, dar nu vor să rupă complet legăturile cu ţara lor de origine. În viitor, ei nu vor mai fi obligaţi să renunţe la o parte din identitatea lor".

Potrivit proiectului de lege aprobat miercuri, o cerere de cetăţenie va fi posibilă după cinci ani, în loc de opt în prezent, iar acest termen ar putea fi redus la trei ani pentru persoanele considerate deosebit de bine integrate.

Propunerile, care vor merge acum în parlament pentru consultare, includ, de asemenea, un tratament special pentru muncitorii invitaţi care au venit în Germania de Vest şi de Est în deceniile care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial. Aceştia vor fi naturalizaţi dacă pot vorbi o germană rezonabilă în viaţa de zi cu zi, iar rudele lor apropiate nu vor mai fi nevoite să treacă un test de cetăţenie.

Detalii suplimentare din proiectul de lege includ:

  • Cetăţenia va fi acordată tuturor copiilor născuţi în ţară din părinţi străini.
  • nou-născuţii pot păstra cetăţenia părinţilor lor dacă cel puţin unul dintre părinţi a locuit în Germania mai mult de cinci ani, în loc de opt ani, cum prevedea legea anterioară, şi are drept de şedere nelimitat.

Românii reprezintă unul dintre cele mai importante grupuri de străini din Germania, fiind pe locul patru, după turci, ucraineni şi sirieni. Potrivit datelor Statista, 799.180 de români locuiau în Germania în 2020, iar în 2022 numărul românilor din această ţară a crescut la 883.670. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici