Tribunalul districtual Nacka a declarat astăzi că procesul ar putea continua după ce grupul a făcut ajustări la revendicare.
„Tribunalul districtual a emis astăzi o citaţie într-un proces colectiv de mare importanţă”, a spus instanţa într-un comunicat. „În cauză, i s-au cerut instanţei districtuale să stabilească că statul are obligaţia de a lua anumite măsuri specificate pentru a limita schimbările climatice.”
Potrivit
Aljazeera.com, statul suedez are la dispoziţie trei luni pentru a răspunde procesului înainte de audierea cazului sau soluţionarea acestuia în scris, a spus instanţa districtuală, care a mai adăugat că nu poate spune când ar putea fi decis procesul.
Grupul Aurora vrea ca instanţa să decidă că Suedia trebuie să reducă emisiile cu cel puţin 6,5 până la 9,4 milioane de tone de CO2 pe an, aşa cum trebuia din 2019.
„Sănătatea şi viitorul planetei, precum şi al nostru, depind direct de faptul dacă politicienii noştri recunosc sau nu gravitatea crizei climatice, aşa că Aurora vrea să facă tot ce putem pentru a vă face să faceţi acest lucru”, a spus grupul.
„Alegerile pe care le facem acum”
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat că „bomba cu ceas climatică ticăie” în timp ce a îndemnat naţiunile bogate să reducă emisiile mai rapid, după ce o nouă evaluare a oamenilor de ştiinţă ONU a declarat că este puţin timp de pierdut în abordarea schimbărilor climatice.
„Acest raport oferă speranţă şi oferă un avertisment”, a declarat Hoesung Lee, preşedintele Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice. „Alegerile pe care le facem acum şi în următorii câţiva ani vor reverbera în întreaga lume timp de sute, chiar mii de ani”.
Alex Rafalowicz, directorul executiv al Iniţiativei Tratatului de Neproliferare a Combustibililor Fosili, a declarat că singura modalitate de a preveni „scenariile de schimbări climatice cele mai defavorabile” este constrângerea imediată a producţiei de hidrocarburi.
„Cărbunele, petrolul şi gazele pe care le avem deja în producţie ne vor depăşi obiectivele climatice”, a spus el.
„Rezumatul pentru factorii de decizie este simplu: opriţi noile proiecte de combustibili fosili, eliminaţi treptat proiectele poluante existente, puneţi accesul la energie regenerabilă în hipermotor. Ştiinţa este fără echivoc, problema este lipsa de voinţă politică care ne împiedică să acţionăm cu îndrăzneală pentru a inversa această criză”.