Guvernul ungar contraatacă, în urma emiterii unui mandat de arestare pe numele directorului MOL

Guvernul de la Budapesta a anunţat miercuri mai multe măsuri diplomatice şi economice, după ce Zagrebul a emis un mandat de arestare european pe numele preşedintelui şi directorului executiv al companiei ungare de petrol şi gaze MOL, Zsolt Hernadi, suspectat într-un dosar de corupţie.

Urmărește
274 afișări
Imaginea articolului Guvernul ungar contraatacă, în urma emiterii unui mandat de arestare pe numele directorului MOL

Guvernul ungar contraatacă, în urma emiterii unui mandat de arestare pe numele directorului MOL

"MOL a investit aproape trei miliarde de euro în Croaţia", după ce a cumpărat acţiuni ale companiei INA, la o licitaţie publică "transparentă", a anunţat Guvernul ungar într-un comunicat.

Marţi, Croaţia a emis un mandat de arestare european pe numele lui Zsolt Hernadi. El este suspectat de Parchetul croat că s-ar fi înţeles în 2008 cu Ivo Sanader să-i plătească zece milioane de euro pentru ca MOL să obţină drepturile de management în compania petrolieră croată INA.

Mandatul de arestare european facilitează extrădarea între ţările Uniunii Europene (UE). Croaţia a devenit membră a UE pe 1 iulie.

Atacurile împotriva MOL fac parte dintr-o campanie politică în Croaţia, a apreciat Guvernul de la Budapesta. Compania ungară se află sub "presiune economică şi politică, ceea ce este inacceptabil în cadrul Uniunii Europene", potrivit comunicatului.

În semn de nemulţumire, ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a decis să-şi anuleze vizita în Croaţia, programată joi.

La solicitatea Guvernului, conducerea companiei MOL va examina posibilitatea de a-şi vinde participaţia deţinută la INA fie Guvernului croat, fie unei părţi terţe.

În plus, Guvernul ungar a cerut Agenţiei de Gestionare a Activelor Statului, care controlează participaţia sa la MOL, să examineze "măsurile legale posibile ce pot fi luate pentru a răspunde acuzaţiilor aduse Ungariei".

În cursul dimineţii, MOL a anunţat că va utiliza "toate măsurile legale" pentru a-l apăra pe directorul său, Zsolt Hernadi. Compania ungară a apreciat că acţiunea croată este "injustă" şi "clar planificată pentru a intimida".

Ivo Sanader, aflat la putere în perioada 2003-2009, a fost condamnat în noiembrie 2012 la zece ani de închisoare pentru că a primit mită de cinci milioane de euro de la MOL.

Parchetul croat însărcinat cu afaceri de corupţie (USKOK) le-a solicitat în două rânduri autorităţilor judiciare ungare autorizarea de a-l interoga pe Zsolt Hernadi în Ungaria, după care a cerut, de asemenea în două rânduri, ca directorul MOL să fie audiat la Zagreb. Toate cererile au fost respinse, din "motive de securitate" şi "protejare a intereselor naţionale", potrivit USKOK.

Ultima convocare a lui Hernadi datează din 25 septembrie.

În ianuarie 2012, Parchetul ungar a clasat fără urmărire ancheta sa în acest caz, justificând această decizie prin "absenţa infracţiunii în dosarul iniţiat de procurorul croat".

MOL, care neagă în mod categoric că a făcut plăţi ilegale către Sanader, deţine 49,1% din INA, în timp ce Guvernul croat controlează 44,84% din acţiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici