Guvernul ungar subliniază „realizările istorice” ale ţării privind protejarea graniţelor Schengen
În cadrul discursului anual din comisia parlamentară pentru Afaceri Europene, Janos Lazar a precizat că guvernul ungar a reuşit aceste eforturi în cooperare cu Serbia, Macedonia, Bulgaria, România şi Croaţia, un demers pe care Comisia Europeană nu a reuşit să îl sprijine în 2015.
„Guvernul va insista până la sfârşit în privinţa dreptului său de a stabili cine poate să rămână în ţară. Guvernul este convins că aceste drepturi trebuie să rămână o competenţă naţională şi nu pot fi transferate la Bruxelles”, a spus Lazar.
În ceea ce priveşte următorul ciclu parlamentar, 2018-2022, Janos Lazar a spus că va fi „o provocare intelectuală majoră” definirea „modului în care Ungaria ar trebui să participe la un nou tip de cooperare europeană”, cum „poate fi restricţionată birocraţia de la Bruxelles” şi cum „pot fi stabilite direcţii politice bune pentru Europa”.
În ciuda conflictelor la nivelul Blocului comunitar din ultimul an, şeful de cabinet al premierul ungar Viktor Orban a precizat că diplomaţia ungară şi politica UE sunt „determinate de o cultură a cooperării”.
Guvernul Ungariei a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaţilor şi a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei ţări să accepte anumiţi cetăţeni. În hotărârea luată la 6 septembrie, Curtea de Justiţie a UE a respins apelurile Slovaciei şi Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanţii de azil din Grecia şi Italia.