Guvernul venezuelean pregăteşte un dialog naţional, pe fondul unor noi proteste anunţate de studenţi

Studenţii din Venezuela, care îl contestă în stradă de mai bine de trei săptămâni pe preşedintele Nicolas Maduro, au făcut apel la organizarea unei noi manifestaţii marţi, la Caracas, în momentul în care Guvernul pregăteşte începerea consultărilor în vederea unui dialog naţional.

Urmărește
112 afișări
Imaginea articolului Guvernul venezuelean pregăteşte un dialog naţional, pe fondul unor noi proteste anunţate de studenţi

Guvernul venezuelean pregăteşte un dialog naţional, pe fondul unor noi proteste anunţate de studenţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unul dintre organizatorii mişcărilor de protest din capitala Venezuelei a făcut apel la o nouă manifestaţie la Caracas pentru marţi la ora locală 10.00. "Vă aşteptăm pe toţi (marţi) în Piaţa Alfredo Sadel, situată la est de Caracas şi vom merge împreună până la Ambasada Cubei", a anunţat Gaby Arellano pe contul său de Twitter.

Apelul la o nouă manifestaţie are loc după ce armata a intervenit în noaptea de luni spre marţi pentru a elibera străzile blocate de baricade. Aproximativ 50 de manifestanţi care blocau circulaţia într-un cartier din capitală au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene.

Preşedintele socialist Nicolas Maduro, aflat la putere de aproape un an, se confruntă de la începutul lunii februarie cu ample manifestaţii ale studenţilor, care protestează faţă de situaţia eonomică şi insecuritate, având susţinerea opoziţiei. Protestele au devenit violente, iar confruntările s-au soldat cu 14 morţi, dintre care cel puţin opt au fost împuşcaţi, şi 140 de răniţi, potrivit informaţiilor oficiale anunţate de autorităţile de la Caracas.

Manifestanţii au evitat luni confruntarea cu poliţia la Caracas, instalând baricade. Violenţe au izbucnit însă şi în alte oraşe din ţară.

În schimb, principalele străzi din centrul capitalei venezuelene sunt blocate de saltele, mobilier, coşuri de gunoi sau pneuri arse, spre nemulţumirea şoferilor din Caracas. Majoritatea baricadelor au început să fie demontate fără incidente de forţele de ordine luni după-amiază.

Între timp, protestele de la Valencia, cel de-al treila oraş ca mărime din Venezuela, au fost urmate de incidente între manifestanţi şi forţele de ordine, care au intervenit cu gloanţe de cauciuc şi grenade lacrimogene, potrivit presei locale.

La San Cristobal, în vestul ţării, unde a început mişcarea de protest a studenţilor la 4 februarie, forţele antirevoltă au intervenit împotriva manifestanţilor cu gaze lacrimogene. Un tânăr a fost ucis după ce a căzut  de pe acoperişul unei clădiri.

Principala ţintă a manifestanţilor, preşedintele Maduro a deschis uşa dialogului şi a anunţat pentru miercuri convocarea unei conferinţe "pentru pace". "'Este vorba despre o conferinţă naţională pentru pace pe care o voi lansa cu toate curentele sociale, politice, corporatiste, religioase", a declarat Maduro.

Nicolas Maduro avea programate luni reuniuni prealabile cu guvernatorii celor 23 de state federale, inclusiv cei care aparţin opoziţiei, printre care Henrique Capriles, fost candidat la alegerile prezidenţiale din aprilie 2013.

- Preşedintele Nicolas Maduro, criticat de propria tabără

În acest context, voci critice se fac auzite chiar în tabăra preşedintelui Nicolas Maduro. Jose Gregorio Vielma Mora, guvernatorul partidului aflat la putere în statul Tachira, din vestul ţării, a apreciat drept o "greşeală gravă" arestarea opozantului Leopoldo Lopez, deţinut de aproape o săptămână pentru incitare la violenţă.

În plus, numeroşi analişti pun sub semnul întrebării rezultatul gestului de deschidere al şefului statului. "Guvernul observă o presiune crescândă în rândul opiniei publice naţionale şi internaţionale şi a găsit o ocazie pentru a calma situaţia cu acest dialog", consideră analistul John Magdaleno.

De altfel, preşedintele Nicolas Maduro şi-a anunţat în decembrie anul trecut intenţia de a lansa un dialog pe tema insecurităţii cu primarii şi guvernatorii din opoziţie, însă nu a mai pus în practică această promisiune.

Participanţii la protestele din Venezuela au denunţat la început problema insecurităţii, însă ulterior revendicările au vizat criza economică, lipsa alimentelor şi a produselor de bază, dar şi reprimarea forţelor de ordine. De asemenea, protestatarii au cerut eliberarea manifestanţilor arestaţi.

Preşedintele Nicolas Maduro, succesorul politic al lui Hugo Chavez, decedat în urma unui cancer la 5 martie 2013, a acuzat opoziţia pentru organizarea revoltelor, cu sprijinul SUA şi al fostului preşedinte conservator columbian Alvaro Uribe. Aceşti "inamici ai statului" au decis să provoace "o lovitură de stat" împotriva Guvernului de la Caracas, acuză preşedintele Nicolas Maduro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici