Prima pagină » Știri externe » Dominique Strauss-Kahn şi soţia sa au sosit în Franţa

Dominique Strauss-Kahn şi soţia sa au sosit în Franţa

Fostul director al Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn şi soţia sa Anne Sinclair au sosit duminică dimineaţă în Franţa, la bordul unei curse Air France care decolase din New York.
Dominique Strauss-Kahn şi soţia sa au sosit în Franţa

Această revenire riscă să-i pună într-o situaţie stânjenitoare pe socialiştii francezi, în plină campanie pentru alegerile primare care urmează să-l desemneze în octombrie pe candidatul lor la prezidenţialele din 2012. Dominique Strauss-Kahn a fost mult timp considerat candidatul cel mai bine plasat pentru a-l învinge pe actualul preşedinte Nicolas Sarkozy.

Un avion al companiei Air France care venea de la New York şi îl transporta pe Dominique Strauss-Kahn a aterizat duminică, în jurul orei 7.05 (8.05, ora României), pe aeroportul parizian Roissy-Charles de Gaulle, a anunţat anterior o sursă aeroportuară.

Strauss-Kahn s-a îmbarcat sâmbătă seara, la New York, la bordul cursei AF017 cu destinaţia Paris-Charles-de-Gaulle, care a aterizat la ora 0.07 (8.05, ora României), a declarat pentru AFP această sursă.

Numeroşi poliţişti şi jurnalişti au fost prezenţi în terminalul 2E de la aeroportul Roissy.

Sâmbătă, apropiaţi ai fostului director al Fondului Monetar Internaţional au declarat că acesta a cumpărat un bilet de avion pentru un alt zbor al companiei Air France, care urma să aterizeze la Paris duminică la ora 8.35 (9.35, ora României).

Foarte zâmbitor şi destins, cuplul a ajuns rapid la domiciliul său din piaţa Vosges, din centrul Parisului, fără a face declaraţii.

Dar în opinia multor apropiaţi ai săi, Dominique Strauss-Kahn nu ar urma să stea mult timp fără să se exprime.

Justiţia americană a anunţat la 23 august că abandonează procedura penală împotriva lui Dominique Strauss-Kahn, acuzat de viol de o cameristă de la un hotel din New York.

La 14 mai, el fusese arestat pe aeroportul JFK din New York, după ce a fost denunţat de camerista Nafissatou Diallo, originară din Guineea, care îl acuza că a violat-o la hotelul Sofitel din Manhattan.

Revenirea sa la Paris, pe care o aştepta cu „nerăbdare”, riscă să fie mai complicată.

Dacă Dominique Strauss-Kahn este sigur că nu va merge în închisoare în Statele Unite, el va trebui totuşi să răspundă la acuzaţii în civil şi să se confrunte cu o lungă procedură în Franţa, unde este de asemenea acuzat de tentativă de viol.

Scriitoarea franceză Tristane Banon, în vârstă de 32 de ani, afirmă că a fost agresată sexual de Dominique Strauss-Kahn în 2002 şi a depus plângere împotriva sa la 4 iulie. El a respins ferm această acuzaţie, dar va trebui să răspundă la întrebările anchetatorilor francezi.

Mama lui Tristane Banon, socialista Anne Mansouret, a calificat duminică drept „indecentă” revenirea lui Strauss-Kahn.

Perspectiva unei lungi proceduri şi a unor eventuale noi dezvăluiri i-a determinat încă din vară pe socialişti să se distanţeze de el. Cei mai loiali locotenenţi ai săi s-au alăturat rând pe rând principalilor doi pretendenţi la învestitura socialistă, preşedinta PS Martine Aubry şi deputatul Francois Hollande, care a moştenit locul de favorit în sondaje.

La rândul său, deputatul Jean-Marie Le Guen, un apropiat al lui Strauss-Kahn care s-a alăturat lui Francois Hollande, s-a declarat duminică sigur că prietenul său nu va încerca să „se amestece în procesul (alegerilor) primare”.

În ceea ce priveşte viitorul politic al lui Dominique Strauss-Kahn, descris în unanimitate ca om de viziune, economis briliant şi european convins, acesta pare blocat pe termen scurt, cât timp imaginea sa este afectată de scandal.

Potrivit politologului Gerard Grunberg, Strauss-Kahn „este în afara cursei cel puţin până după alegerile prezidenţiale”. Nici PS, nici alegătorii nu doresc ca el să revină.