„Au luat ceea ce au găsit. Au distrus tot”, a declarat Laila Rodriguez, purtătoare de cuvânt a Convenţiei asupra Interdicţiei Minelor Antipersonal, ale cărei state membre s-au reunit săptămâna aceasta la Geneva.
Aceste mine au fost găsite pe fostul teren militar de la Wittstock, în fosta Germanie de Est, pe o suprafaţă de 400 de hectare, a declarat delegaţia germană prezentă la Geneva.
„O nouă anchetă va permite să se determine extinderea exactă” a zonei vizate şi să „se identifice extinderea precisă a suprafeţei (…) care ar putea fi curăţată”, a adăugat ea.
De asemenea, Kasia Derlicka, aflată la conducerea Campaniei Internaţionale pentru Interzicerea Minelor (ICBL), o federaţie de organizaţii nonguvernamentale (ONG), a apreciat că descoperirea germană este „surprinzătoare”, dar „arată că Guvernul este transparent”.
În cadrul reuniunii Convenţiei, care mai este cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Ottawa, Nigeria a anunţat că a deminat toate zonele afectate.
În schimb, Algeria, Chile, Republica Democratică Congo (RDC) şi Eritreea au depus cereri pentru prelungirea termenelor de finalizare a deminărilor în aceste ţări.
În plus, numeroase ţări s-au declarat preocupate de utilizarea de mine antipersonal în Libia, ţară care nu face parte dintre cele 156 de semnatare ale Tratatului de interzicere a minelor, din 1997, care interzice utilizarea, producerea sau transferul de mine antipersonal.
Cea de a 11-a reuniune a Conveţiei va avea loc la Phnom Penh, în Cambodgia, în perioada 28 noiembrie-2 decembrie.
Până în prezent, statele parte au distrus aproximativ 44 de milioane de stocuri de mine antipersonal.