- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Haiti s-ar putea confrunta cu un alt cutremur devastator
Cutremurul care a afectat Haiti la 12 ianuarie 2010 a fost cu siguranţă devastator, dar nu a eliberat toate tensiunile acumulate de-a lungul unei falii seismice bine cunoscute, care prezintă totuşi un pericol important pentru capitala Port-au-Prince, potrivit unui studiu american, citat de AFP.
Haiti s-ar putea confrunta cu un alt cutremur devastator (Imagine: Mediafax Foto)
Acest cutremur puternic, cu magnitudinea 7 şi al cărui epicentru a fost localizat la numai 25 de kilometri de capitală, a provocat moartea a peste 250.000 de persoane.
Originea acestuia a fost atribuită faliei Enriquillo-Plantain Garden (EPGF), bine identificată dar a cărei funcţionare nu este foarte bine înţeleasă, şi care a provocat deja două cutremure cu magnitudine similară în 1751 şi 1770.
Această falie complexă, lungă de 270 de kilometri, se întinde de-a lungul braţului îngust din partea de vest a insulei Hispaniole, cea de-a doua ca mărime din Antile, pe care Haiti o împarte cu Republica Dominicană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Dar, potrivit unei echipe de geologi, condusă de Carole Prentice, de la institutul american de geofizică USGS, rolul EPGF în acest seism este mai complicat decât pare.
Datele privind scoarţa terestră, fotografiile aeriene, observaţiile sateliţilor, toate acestea i-au ajutat pe cercetători să examineze în detaliu suprafaţa insulei deasupra acestei falii, în căutarea unor urme lăsate de seism. Dar aceştia au găsit dovezi multiple lăsate de cutremurele din secolul al XVIII-lea (falii, înălţări de teren, cursuri de apă deviate), dar niciuna nu a putut fi atribuită seismului din 12 ianuarie 2010.
Acest caz nu este unic în istoria seismologică, dar este cu atât mai rar şi surprinzător cu cât cutremurul a fost puternic şi aproape de suprafaţă.
Seismul a putut fi cauzat de o altă falie apropiată, neidentificată, sau de EPGF dar la o adâncime mai mare.
Indiferent care ar fi explicaţia, observaţiile şi simulările pe calculator realizate de geologi pentru a încerca să explice acest fenomen sugerează că seismul din ianuarie nu a fost suficient pentru evacuarea tuturor tensiunilor telurice care s-au acumulat la suprafaţa acestei falii de la precedentele cutremure din urmă cu 250 de ani.
Falia Enriquillo-Plantain Garden "rămâne un pericol seismic grav pentru Haiti, în special pentru regiunea Port-au-Prince", avertizează studiul, publicat de Nature Geoscience.
Îngrijorarea este deosebit de mare în privinţa unei fâşii de 110 kilometri care trece chiar la sud de capitală, între lacul Miragoane, la vest, şi Dumay la est.
Aceste secţiuni de falie sunt capabile să genereze un cutremur care ar putea crea în această zonă urbană seisme mai violente la suprafaţă decât cel din 12 ianuarie, avertizează autorii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO