Haiti şi regiunea învecinată trebuie să se aştepte la noi cutremure majore

Cutremurul major care s-a produs în Haiti marţi anunţă altele în regiune, avertizează oamenii de ştiinţă, care insistă pe necesitatea reconstrucţiei capitalei Port-au-Prince, situată de-a lungul unei linii de falie, cu materiale solide.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Haiti şi regiunea învecinată trebuie să se aştepte la noi cutremure majore

Haiti şi regiunea învecinată trebuie să se aştepte la noi cutremure majore (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu trebuie să se reconstruiască pornind de la principiul că pericolul a trecut pentru Haiti", avertizează Paul Mann, cercetător la Institutul de geofizică al Universităţii din Austin, în Texas (sudul Statelor Unite).

"Această eliberare de energie în regiunea din apropiere de Port-au-Prince s-ar putea să fi crescut presiunea în segmentele adiacente aceleiaşi falii" seismice, potrivit lui Mann.

Cercetătorii lucrează deja la sisteme de modelare pentru a încerca să prevadă în ce măsură aceste schimbări de presiune rezultate după cutremurul cu magnitudinea de 7 grade înregistrat marţi în Haiti au afectat aceste segmente.

"Această falie este lungă de mai multe sute de kilometri şi segmentul care s-a rupt, provocând acest seism, nu măsoară decât 80 de kilometri", subliniază Mann, într-un interviu acordat prin telefon AFP. Or, "multe alte segmente care nu au cunoscut seisme de câteva sute de ani acumulează presiune" şi "orice astfel de segment ar putea provoca un cutremur similar celui care s-a produs în Haiti.

Chiar dacă nu există decât două mari centre de populaţie de-a lungul acestei falii, Port-au-Prince şi Kingston, în Jamaica, o nouă catastrofă este posibilă.

Aceasta cu atât mai mult cu cât segmentul care a cauzat seismul de marţi nu este cel mai apropiat de capitala haitiană.

De altfel, o a doua falie, care traversează nordul statului Haiti şi se întinde până în Republica Dominicană vecină, nu a cunoscut o fisură de 800 de ani, iar presiunea care s-a acumulat este suficientă pentru a forma un seism major, cu magnitudinea de 7,5.

"Problema este să ştim când vor avea loc aceste fisuri", subliniază Mann, explicând că este foarte dificil de anticipat "dacă va fi anul viitor sau peste 100 de ani".

Eric Calais, un geofizician francez care lucrează la universitatea Purdue, din Indiana (nordul Statelor Unite), a început să studieze în 2003 falia responsabilă de cutremurul de marţi. El a avertizat rapid autorităţile haitiene de acumularea periculoasă de presiune, dar s-au făcut puţine lucruri pentru consolidarea clădirilor în această ţară foarte săracă.

"Guvernul haitian nu este de blamat", a explicat Calais pentru AFP. "Ne-au ascultat atent şi cunoşteau pericolul. Erau foarte îngrijoraţi şi au început să ia măsuri. Dar a venit prea devreme", a explicat el.

În martie 2008, Mann şi Calais au anticipat un seism de 7,2 fără a putea aprecia perioada în care se va produce acesta. Or, Guvernul haitian a fost nevoit, în acelaşi an, să administreze reconstrucţia după trecerea a patru uragane devastatoare peste insulă.

Autorităţile haitiene au început totuşi să se pregătească pentru un răspuns de urgenţă, dar nu au putut aduce la standardele necesare clădările cele mai importante cum ar fi şcolile, spitalele şi clădirile guvernamentale.

"Este o ţară săracă", a subliniat Calais. "Consolidarea unei clădiri pentru ca aceasta să reziste unui cutremur major poate să fie la fel de costisitoare ca înlocuirea ei" cu una nouă.

Dar distrugerea generată de seismul de marţi ar putea permite în prezent reconstrucţia conform normelor, subliniază cercetătorul. "Este foarte important ca Port-au-Prince să fie reconstruit corect", insistă el, deoarece se pot produce şi alte seisme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici