Hamas are un nou lider. Cine este Yahya Sinwar, omul condamnat la patru sentinţe diferite de închisoarea pe viaţă

Hamas l-a numit pe liderul său din Gaza, Yahya Sinwar, în funcţia de şef al grupării după asasinarea lui Ismail Haniyeh la Teheran, la 31 iulie, a anunţat marţi gruparea.

Urmărește
2100 afișări
Imaginea articolului Hamas are un nou lider. Cine este Yahya Sinwar, omul condamnat la patru sentinţe diferite de închisoarea pe viaţă

Hamas are un nou lider. Cine este Yahya Sinwar, omul condamnat la patru sentinţe diferite de închisoarea pe viaţă.

Cine este noul lider al Hamas?

Yahya Sinwar s-a născut în 1962 în tabăra de refugiaţi Khan Younis, la capătul sudic al Fâşiei Gaza.
 
Este fondatorul serviciului de securitate al Hamas, cunoscut sub numele de Majd, care gestionează problemele de securitate internă, investighează agenţii israelieni suspectaţi şi urmăreşte ofiţerii serviciilor de informaţii şi de securitate israeliene.
 
Sinwar a fost arestat de trei ori. După a treia sa arestare, în 1988, a fost condamnat la patru sentinţe diferite de închisoarea pe viaţă.
 
Cu toate acestea, el s-a numărat printre cei 1 027 de prizonieri eliberaţi de Israel în schimbul unui soldat israelian ţinut în captivitate timp de peste cinci ani de Hamas.
 
Sinwar a revenit la poziţia sa de lider proeminent în Hamas şi a fost numit şef al biroului politic al grupării din Fâşia Gaza în 2017. În 2015, SUA l-au inclus pe Sinwar pe lista sa neagră a "teroriştilor internaţionali"
 
Israelul l-a acuzat public pe Sinwar că este "creierul" din spatele atacului terorist al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie. 
 
În urma atacului asupra Israelului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pe 6 decembrie 2023 că este "doar o chestiune de timp" până când Sinwar va fi localizat. Liderii militari israelieni l-au descris drept "un om mort care încă merge".
 
Sinwar se numără printre ţintele principale căutate de Israel, care a pus o recompensă de 400 000 de dolari pe capul său după atacul din 7 octombrie asupra Israelului, soldat cu peste 1 200 de morţi şi 240 de ostatici.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici