Hamas, luată prin surprindere de operaţiunea din Gaza

O campanie de intoxicare destinată Hamas, un secret total şi pregătiri minuţioase au precedat declanşarea raidurilor israeliene din Fâşia Gaza, care au provocat o surpriză totală în rândurile mişcării islamiste.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Hamas, luată prin surprindere de operaţiunea din Gaza

Hamas, luată prin surprindere de operaţiunea din Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Atât presa locală, cât şi oficialii sunt de acord că "dezinformarea, secretul şi minciunile" au incitat Hamas să nu trateze cu seriozitate iminenţa unei operaţiuni masive a Israelului.

Atitudinea reţinută a Israelului miercuri, în timpul şi după lansarea celor 70 de tiruri de rachete, majoritatea ale Hamas, a ridicat unele semne de întrebare în Israel şi în străinătate.

Este vorba, într-adevăr, despre cel mai grav tir al Hamas de la încheierea armistiţiului cu Israelul, la 19 decembrie.

Hamas a emis chiar un comunicat în care lua în derâdere în mod deschis Cabinetul israelian, "care îşi petrece timpul discutând decizii pentru a stopa tirurile", în timp ce combatanţii "bombardează (teritoriul israelian) cu zeci de rachete şi obuze de mortier".

Dar totul pare să fi fost programat pentru a lua prin surprindere Hamas.

Joi, cu 48 de ore înainte de declanşarea raidurilor aeriene care au provocat moartea a 280 de persoane, ministrul israelian de Externe Tzipi Livni s-a deplasat la Cairo, pentru a se întâlni cu preşedintele Hosni Mubarak.

Dar, pe teren, armata nu s-a mişcat.

În ziua următoare, ministrul Apărării, Ehud Barak, a mers până la a permite accesul convoaielor umanitare în Gaza.

Această decizie a fost luată "atât pentru a înşela Hamas, cât şi pentru a lăsa impresia că operaţiunea nu este pentru perioada imediat următoare", a declarat un oficial israelian de rang înalt.

Vineri, biroul de presă al premierului a avut grijă să informeze că Guvernul se va reuni duminică, pentru a "discuta" despre eventualitatea unei operaţiuni masive în Gaza.

Această abordare confirma speculaţiile conform cărora nu va fi luată nici o măsură până duminică.

Mai mult, cotidianul Haaretz anunţa plecarea în permisie a comandantului din regiunea de sud, care se ocupă de Gaza.

"Acest lucru nu a scăpat Hamas", scrie Haaretz, citând un oficial din cadrul Apărării, care a menţionat că mişcarea islamistă a evacuat într-o primă fază instalaţiile sale înainte de a reveni, având în vedere comportamentul autorităţilor israeliene.

La această intoxicare, se adaugă lansarea raidurilor aeriene sâmbătă, de Shabbat, zi de odihnă a evreilor.

"Nimeni nu presupunea că Israelul va lansa un război sâmbăta. Elementul surpriză explică numărul mare de morţi" în rândurile Hamas, scrie cotidianul Yediot Aharonot.

Astfel, în timp ce aproximativ 60 de avioane ale forţelor aeriene israeliene atacau în acelaşi timp instalaţiile Hamas din Fâşia Gaza, numeroşi membri ai mişcării islamiste erau descoperiţi.

Câteva zeci dintre ei au fost ucişi la sediul general al poliţiei din oraşul Gaza, în plină defilare a forţelor de ordine ale Hamas, potrivit martorilor oculari.

"Hamas a încasat cu surprindere o lovitură dură", a declarat un oficial israelian, citânt afirmaţiile şefului Statului Major Gabi Ashkenazi.

Mişcarea islamistă a fost obligată să recunoscă faptul că instalaţiile sale au fost grav avariate şi că un număr mare dintre combatanţii săi au fost ucişi sau răniţi, între care trei ofiţeri de rang înalt.

Pregătirea operaţiunii israeliene a început în urmă cu şase luni, în timp ce mişcarea Hamas şi Israelul negociau un armistiţiu cu ajutorul Egiptului, potrivit Haaretz.

Barak a cerut atunci serviciilor de informaţii să identifice instalaţiile serviciilor de securitate ale Hamas şi ale altor grupări armate din Fâşia Gaza.

Odată obţinută localizarea depozitelor de armament, a taberelor de antrenament şi a locuinţelor principalilor oficiali ai Hamas, planul de atac a fost închis într-un dulap, de unde a fost scos cu o lună înainte de declanşarea atacurilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici