Hamid Karzai îşi justifică alianţele cu liderii rebeli, în prima sa dezbatere televizată

Preşedintele afgan în exerciţiu, Hamid Karzai, a justificat duminică politica sa controversată de alianţe cu liderii rebeli, prin apărarea interesului naţional şi a păcii, în timpul primei sale dezbateri televizate, cu patru zile înainte de alegerile prezidenţiale şi provinciale.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai îşi justifică alianţele cu liderii rebeli, în prima sa dezbatere televizată

Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am apărat interesul naţional, unitatea. Am făcut acest lucru (...) pentru a proteja Afganistanul şi a pune capăt războiului. Voi face acelaşi lucru până când voi reuşi să aduc pacea totală în ţară", a declarat Karzai, în cursul acestei dezbateri, în care s-a confruntat timp de o oră şi jumătate cu doi dintre principalii săi rivali, foştii săi miniştri Ashraf Ghani şi Ramazan Bashardost.

Karzai, însărcinat în 2001 de Occident să aducă ţara sa pe calea democraţiei, apoi ales în 2004, este criticat pentru că a semnat alianţe cu lideri militari rebeli, acuzaţi de crime în perioada 1992-2001, sau chiar în prezent, pentru a-şi asigura votul comunităţilor lor la alegerile prezidenţiale de joi.

Cei doi adversari ai săi nu au omis să-i aminească acest lucru.

"Eu nu am semnat nici un acord cu nici un singur lider rebel, nu am oferit nici un minister, nici un post de guvernator sau parte din Afganistan vreunuia dintre ei", a subliniat fostul ministru de Finanţe Ashraf Ghani.

"Liderii rebeli au în prezent rolul principal în campania (lui Karzai, n.red.), unul dintre ei este chiar vicepreşedintele acesteia, şi acest lucru nu poate fi acceptat de poporul Afganistanului", a declarat fostul ministru al Planului Ramazan Bashardost.

El făcea aluzie la liderul militar tadjik Mohammad Qasim Fahim, pe aceeaşi listă cu Karzai, acuzat de crime de către organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

"Dacă unul singur dintre aceşti lideri militari a oprimat poporul" timp de 30 de ani, "prezenţa sa în Guvern este inacceptabilă", a adăugat Bashardost.

"Dacă menţionez nume, se va ajunge la bătăi cu sticle", a continuat el, făcând aluzie la Guvernul Karzai, mai precis la anumite şedinţe din ultimii ani în Parlamentul afgan, când adversarii s-au lovit cu sticle de apă minerală peste faţă.

"Mă prezint din nou pentru că am acumulat experienţă", dar "în pofida unor importante progrese, ţara se confruntă în continuare cu probleme enorme", a declarat anterior Karzai. "Am toleranţa şi viziunea", a afirmat el, evidenţiind progresele făcute în ultimii ani în special în materie de educaţie, locuri de muncă şi economie.

Bashardost a răspuns că această creştere economică revendicată de Karzai este alimentată în principal de droguri.

Preşedintele şi-a reiterat dorinţa unei schimbări a strategiei internaţionale, pentru a evita victimele civile în lupte, el solicitând fără succes acest lucru aliaţilor săi străini în ultimii ani.

La rândul lui, economistul Ghani a subliniat calitatea programului de dezvoltare "pe zece ani, pe 20 de ani" şi experienţa sa internaţională.

Potrivit unui sondaj publicat vineri de un institut american, Karzai s-ar afla în frunte, la primul tur al prezidenţialelor de la 20 august, cu 44 la sută din intenţiile de vot, în faţa fostului său ministru al Afacerilor Externe, Abdullah Abdullah (26 la sută), urmat de Ramazan Bashardost (10 la sută) şi Ashraf Ghani (6 la sută).

Abdullah Abdullah nu a fost prezent la dezbaterea de duminică, motivul nefiind precizat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici