Cazarea, apa şi serviciile sanitare sunt inadecvate pentru multe persoane care caută azil pe insulele greceşti Kos, Chios şi Lesbos, precizează reprezentanţii UNHCR. Confruntată cu un influx nemaiîntâlnit de imigranţi, Grecia a solicitat ajutor de la Uniunea Europeană. UNHCR a informat că aproape toţi dintre cei refugiaţi fug din calea războiului din Siria, Irak şi Afganistan.
Directorul european UNHCR, Vincent Cochetel, a spus că facilităţile pentru refugiaţi pe insulele greceşti sunt „total inadecvate”, după o creştere cu 750% a numărului de imigranţi ajunşi în ţară în acest an, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. El a spus că anul acesta au ajuns în Grecia 124.000 de imigranţi, dintre care 50.000 doar în luna iulie.
„Pe cele mai multe insule nu există o capacitate de primire, oamenii dorm fără acoperiş, deci este un haos total pe insule. După câteva zile ei sunt transferaţi la Atena, nu îi aşteaptă nimic acolo”, a deplâns el.
Cea mai mare tabără de imigranţi din Austria, Traiskirchen, este de asemenea, supraaglomerată, autorităţile austriece încetând să mai primească refugiaţi acolo. Un alt oficial a descris condiţiile oferite de tabăra Traiskirchen ca fiind „intolerabile, periculoase şi inumane”.
Cei mai mulţi dintre imigranţi au ajuns în Austria prin Ungaria – ambele state fiind membre UE şi făcând parte din spaţiul fără frontiere Schengen, unde paşapoartele nu sunt în general verificate.