Haos şi proteste în Bashkortostan, Rusia: reacţie masivă după închiderea unui militant al drepturilor civile

  • În Bashkortostan, Rusia, forţele de poliţie au intrat în confruntare cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene şi bastoane, după ce activistul pentru drepturile omului Fail Alsynov a fost condamnat la patru ani de închisoare într-o colonie penală.
  • Procesul şi protestele ulterioare au avut ca scop exemplificarea atât a lui Alsynov, cât şi a manifestanţilor, cu autorităţile, intenţionând să stârnească mânia publică prin impunerea unei pedepse mai aspre decât cea solicitată de procuror.
  • Alsynov, lider al mişcării interzise Bashkort, a fost condamnat pentru acuzaţii de incitare la ură etnică, iar protestele au condus la răniri şi arestări, iar autorităţile au deschis o anchetă pentru "revoltă în masă" cu posibilitatea unei pedepse de 15 ani de închisoare pentru unii protestatari.
Urmărește
2233 afișări
Imaginea articolului Haos şi proteste în Bashkortostan, Rusia: reacţie masivă după închiderea unui militant al drepturilor civile

Sursa foto: X

Miercuri, în Bashkortostan, Rusia, forţele de poliţie au intrat în conflict cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene şi bastoane, după condamnarea activistului pentru drepturile omului, Fail Alsynov, la patru ani într-o colonie penală, potrivit BBC. Acuzaţiile împotriva lui Alsynov includ incitarea la ură etnică, o afirmaţie pe care o respinge.

Confruntările au dus la răniri, un protestatar fiind raportat cu "capul spart", iar mulţi alţii au fost reţinuţi şi răniţi. Protestele au avut loc în Baymak, aproape de graniţa cu Kazahstan, iar autorităţile au demarat o anchetă împotriva unora dintre protestatari sub acuzaţii de "revoltă în masă", care poartă o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare. Ministrul de Interne a avertizat protestatarii să nu-şi distrugă vieţile.

Procesul şi protestele ulterioare au avut ca scop exemplificarea atât a lui Alsynov, cât şi a manifestanţilor. Sentinţa aspră, care a depăşit cererea procurorului, a fost menită să provoace mânia publică. În ciuda frigului extrem, cu temperaturi în jur de -20°C, mii de oameni au participat la demonstraţia care a durat mai multe zile, arătându-şi sprijinul pentru Alsynov. Depărtarea locaţiei nu a descurajat protestatarii obişnuiţi cu activismul în domeniul mediului. Rapoartele sugerează că unii au încercat să blocheze intrarea în instanţă după pronunţarea verdictului.

Activismul lui Alsynov s-a concentrat pe planurile de minerit, în special împotriva exploatării aurifere, iar eforturile sale anterioare au împiedicat mineritul de sodă într-o locaţie considerată sacră. Presupusa insultă adusă migranţilor în timpul unei demonstraţii este considerată o răzbunare întârziată. Susţinătorii susţin că cuvintele sale, exprimate în limba Başkir, însemnau "oameni săraci" în loc de termenul peiorativ "oameni negri" în rusă. Alsynov intenţionează să conteste verdictul, afirmându-şi nevinovăţia şi exprimându-şi recunoştinţa faţă de susţinători.

În plus, Alsynov a criticat mobilizarea militară în regiune, denunţând-o drept "genocid" împotriva poporului Başkir, o grupare turcă strâns legată de tătari în Munţii Uralului de Sud. Regiunea a fost acuzată că trimite în mod disproporţionat minorităţi etnice, inclusiv başkiri, să lupte în Ucraina. Alsynov, lider al mişcării de bază Bashkort, menită să conserve identitatea etnică a başkirilor, rămâne un critic vocal, în ciuda interdicţiei mişcării în 2020.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici