- Home
- Externe
- (02.07.2023, 15:40)
- Iulian Moşneagu
Harta Europei s-ar putea schimba în curând. Un arhipelag din Scoţia analizează dacă să părăsească Regatul Unit şi să devină teritoriu al Norvegiei
- Insulele Orkney şi-ar putea schimba statutul în cadrul Regatului Unit sau chiar ar putea deveni un teritoriu autonom al Norvegiei, conform noilor propuneri.
- O moţiune va fi prezentată săptămâna viitoare consiliului pentru a investiga "forme alternative de guvernare".
Urmărește
3535 afișări
Sursa foto: Twitter/Orkney Islands Council
Liderul consiliului, James Stockan, a declarat că Orkney nu beneficiază de o finanţare echitabilă în cadrul relaţiei actuale cu Regatul Unit.
El doreşte să analizeze Dependenţele Coroanei Britanice, cum ar fi Insulele Anglo-Normande şi teritoriile de peste mări, cum ar fi Insulele Falkland.
El a sugerat că un viitor posibil ar putea fi asemănător Insulelor Feroe, un teritoriu autonom al Danemarcei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Consilierul Stockan a declarat pentru BBC că există multe domenii în care Orkney a fost "dezamăgit îngrozitor" atât de guvernul britanic, cât şi de cel scoţian.
Insulele Orkney vor să aibă "voce mai puternică" în cadrul Regatului Unit
"Ştim că am contribuit în ultimii 40 de ani prin intermediul petrolului din Marea Nordului, iar dividendele pe care le primim înapoi nu sunt suficiente pentru a ne menţine în viaţă", a spus el. "Avem o oportunitate unică chiar în centrul tuturor proiectelor eoliene din jurul apelor noastre".
Stockan îi îndeamnă pe consilieri să susţină ideea sa de a găsi noi modalităţi prin care Orkney să obţină o mai mare securitate financiară şi oportunităţi economice pentru locuitori.
Consiliul Insulelor Orkney a votat anterior, în 2017, să analizeze dacă insulele ar putea avea o autonomie mai mare. Deşi au dorit să aibă o "voce mai puternică", ei nu au susţinut independenţa deplină pentru Orkney.
Moţiunea lui Stockan citează, de asemenea, dependenţele Coroanei britanice Guernsey, Jersey şi Insula Man ca potenţiale modele de urmat.
Varianta ca Insulele Orkney să devină teritoriu al Norvegiei, pe masă
Stockan sugerează, de asemenea, că ar trebui să fie investigat modul în care Orkney ar putea asigura o "conexiune nordică" cu Danemarca, Norvegia sau Islanda.
Orkney a fost deţinută anterior sub control norvegian şi danez până când a devenit parte a Scoţiei în 1472.
Insulele au fost folosite ca garanţie pentru zestrea de nuntă a Margaretei a Danemarcei, viitoarea soţie a regelui James al III-lea al Scoţiei.
Stockan a declarat: "Am făcut parte din regatul nordic pentru mult mai mult timp decât am făcut parte din Regatul Unit. Pe străzile din Orkney, oamenii vin şi mă întreabă când vom plăti înapoi zestrea, când ne vom întoarce în Norvegia. Există o afinitate enormă şi o relaţie culturală foarte profundă acolo. Acesta este exact momentul potrivit pentru a explora ce este posibil".
Moţiunea va fi discutată marţi de Consiliul Insulelor Orkney.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump