- Home
- Externe
- NEW YORK, (25.09.2014, 09:37)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hassan Rohani avertizează că o grupare extremistă nu poate fi eradicată doar prin atacuri aeriene
Preşedintele iranian Hassan Rohani a ridicat întrebări, miercuri, asupra obiectivului atacurilor americane şi arabe în Siria, apreciind că nicio mişcare extremistă nu poate fi eradicată doar prin atacuri aeriene, într-un interviu acordat postului american de televiziune PBS.
Urmărește
249 afișări
Hassan Rohani (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Nu înţelegem bine ce vor ei (americanii), dacă sunt sub presiunea opiniei publice şi vor să facă un spectacol sau dacă au un obiectiv real pentru regiune", a declarat Rohani într-un interviu acordat prezentatorului-vedetă Charlie Rose.
"Dar ce pot să vă spun fără echivoc este că nicio grupare teroristă nu poate fi eradicată şi distrusă doar prin bombardamente aeriene", a adăugat preşedintele, a cărui ţară a susţinut constant regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
În timp ce Statele Unite şi cinci ţări arabe desfăşoară de marţi atacuri asupra unor poziţii ale grupării Stat Islamic în Siria, Rohani a acuzat, fără să le numească, "unele ţări din regiune şi din afara regiunii că au susţinut diverse grupări teroriste" în Siria.
"Această susţinere a luat mai multe forme, financiară, materială. Unele ţări au făcut din teitoriul lor un punct de trecere pentru câmpul de bătălie. Toate au un mod sau altul de a încuraja şi susţine aceşti terorişti", a declarat el.
"Când un obiectiv devine prioritar, de exemplu răsturnarea unui anume guvern, acesta conduce la folosirea tuturor mijloacelor", a adăugat el, o aluzie la voinţa ţărilor occidentale şi arabe de a-l vedea pe preşedintele sirian Bashar al-Assad că renunţă la putere.
Ţările occidentale şi arabe sprijină oficial militar şi financiar opoziţia "moderată" din Siria, care luptă atât împotriva regimului, cât şi a jihadiştilor din SI. Dar preşedintele sirian şi aliaţii iranieni califică drept "teroristă" toată opoziţia, fără vreo distincţie.
Vorbind despre celălalt mare dosar, cel al negocierilor din domeniul nuclear cu marile puteri, Rohani a apreciat că este posibil un acord.
"Dacă există o voinţă reală de o parte şi de cealaltă, cu siguranţă un acord este la îndemână", a apreciat preşedintele iranian, afirmând că îşi doreşte "o situaţie câştigătoare pentru toate părţile".
"Iranul trebuie să îşi protejeze drepturile de a folosi energia nucleară în mod paşnic şi interlocutorii noştri trebuie asiguraţi cu certitudine că nu va exista o deviere de la acest obiectiv", a rezumat el.
Teheranul şi marile puteri (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au reluat, în cadrul Adunării Generale a ONU, negocierile pe tema programului nuclear controversat al Iranului. Comunitatea internaţională, care suspectează Iranul că vrea să se doteze cu bomba atomică, cere garanţii ferme despre natura paşnică a programului nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor care sugrumă economia ţării. Negociatorii şi-au acordat termen până la 24 noiembrie pentru a ajunge la acest obiectiv, dar persistă încă divergenţe mari.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe