Hassan Rohani avertizează că o grupare extremistă nu poate fi eradicată doar prin atacuri aeriene

Preşedintele iranian Hassan Rohani a ridicat întrebări, miercuri, asupra obiectivului atacurilor americane şi arabe în Siria, apreciind că nicio mişcare extremistă nu poate fi eradicată doar prin atacuri aeriene, într-un interviu acordat postului american de televiziune PBS.

Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului Hassan Rohani avertizează că o grupare extremistă nu poate fi eradicată doar prin atacuri aeriene

Hassan Rohani (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu înţelegem bine ce vor ei (americanii), dacă sunt sub presiunea opiniei publice şi vor să facă un spectacol sau dacă au un obiectiv real pentru regiune", a declarat Rohani într-un interviu acordat prezentatorului-vedetă Charlie Rose.

"Dar ce pot să vă spun fără echivoc este că nicio grupare teroristă nu poate fi eradicată şi distrusă doar prin bombardamente aeriene", a adăugat preşedintele, a cărui ţară a susţinut constant regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În timp ce Statele Unite şi cinci ţări arabe desfăşoară de marţi atacuri asupra unor poziţii ale grupării Stat Islamic în Siria, Rohani a acuzat, fără să le numească, "unele ţări din regiune şi din afara regiunii că au susţinut diverse grupări teroriste" în Siria.

"Această susţinere a luat mai multe forme, financiară, materială. Unele ţări au făcut din teitoriul lor un punct de trecere pentru câmpul de bătălie. Toate au un mod sau altul de a încuraja şi susţine aceşti terorişti", a declarat el.

"Când un obiectiv devine prioritar, de exemplu răsturnarea unui anume guvern, acesta conduce la folosirea tuturor mijloacelor", a adăugat el, o aluzie la voinţa ţărilor occidentale şi arabe de a-l vedea pe preşedintele sirian Bashar al-Assad că renunţă la putere.

Ţările occidentale şi arabe sprijină oficial militar şi financiar opoziţia "moderată" din Siria, care luptă atât împotriva regimului, cât şi a jihadiştilor din SI. Dar preşedintele sirian şi aliaţii iranieni califică drept "teroristă" toată opoziţia, fără vreo distincţie.

Vorbind despre celălalt mare dosar, cel al negocierilor din domeniul nuclear cu marile puteri, Rohani a apreciat că este posibil un acord.

"Dacă există o voinţă reală de o parte şi de cealaltă, cu siguranţă un acord este la îndemână", a apreciat preşedintele iranian, afirmând că îşi doreşte "o situaţie câştigătoare pentru toate părţile".

"Iranul trebuie să îşi protejeze drepturile de a folosi energia nucleară în mod paşnic şi interlocutorii noştri trebuie asiguraţi cu certitudine că nu va exista o deviere de la acest obiectiv", a rezumat el.

Teheranul şi marile puteri (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au reluat, în cadrul Adunării Generale a ONU, negocierile pe tema programului nuclear controversat al Iranului. Comunitatea internaţională, care suspectează Iranul că vrea să se doteze cu bomba atomică, cere garanţii ferme despre natura paşnică a programului nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor care sugrumă economia ţării. Negociatorii şi-au acordat termen până la 24 noiembrie pentru a ajunge la acest obiectiv, dar persistă încă divergenţe mari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici