- Home
- Externe
- WASHINGTON, (19.09.2013, 07:21)
- Ana Borlescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hassan Rohani salută tonul "pozitiv şi constructiv" al lui Barack Obama
Noul preşedinte iranian Hassan Rohani a salutat tonul "pozitiv şi constructiv" al omologului său Barack Obama şi speră la "mici paşi" diplomatici între cele două guverne inamice, într-un interviu difuzat miercuri în Statele Unite.
Urmărește
228 afișări
Noul preşedinte iranian Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La postul de televiziune NBC, cu câteva zile înainte de deplasarea sa la New York pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Rohani a repetat de asemenea că ţara sa nu caută să obţină arma nucleară, şi asigură că Guvernul său dispune de "suficientă marjă de manevră politică pentru a rezolva această problemă" care plasează Iranul sub un regim strict de sancţiuni occidentale.
În acest prim interviu pentru o televiziune americană după preluarea funcţiei la începutul lui august, Rohani a confirmat că preşedintele Obama i-a adresat o scrisoare în această vară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
"În această scrisoare m-a felicitat pentru reuşita mea în alegeri şi a evocat anumite subiecte de interes", a precizat noul lider, care a preluat succesiunea de la ultraconservatorul Mahmoud Ahmadinejad şi a adoptat un ton aparent mai conciliator decât acesta din urmă.
"Am răspuns acestei scrisori. I-am mulţumit şi am exprimat punctul de vedere al Republicii Islamice Iran (...). Din punctul meu de vedere, tonul scrisorii era pozitiv şi constructiv", a explicat Rohani, ales graţie susţinerii reformatorilor.
"Ar putea fi vorba de mici paşi subtili către ceva important", a asigurat acesta. Washington şi Teheran au rupt relaţiile diplomatice după revoluţia islamică din 1979.
Marţi, într-un interviu pentru televiziunea americană Telemundo, Obama a declarat că intenţionează să testeze disponibilitatea lui Rohani de a dialoga cu privire la programul nuclear al Republicii Islamice, subiect de discordie majoră între Teheran şi Occident.
"Există acum o şansă pentru diplomaţie. Sper că iranienii vor profita de ea", a declarat preşedintele american care, precum omologul său iranian, se va afla săptămâna viitoare la New York pentru Adunarea Generală a ONU.
Casa Albă a declarat luni că Obama nu are prevăzută "la ora actuală" o întâlnire cu Rohani. Însă nu a exclus formal o întrevedere între cei doi lideri, în cursul reuniunii internaţionale.
Washingtonul nu încetează să prezinte posibilitatea unei acţiuni militare în Iran dacă diplomaţia şi sancţiunile internaţionale nu vor descuraja Teheranul să se doteze cu arma nucleară. Iranul dezminte că programul său nuclear ar avea scopuri militare.
Rohani, care a avertizat recent că ţara sa nu va ceda o "iotă" din drepturile sale nucleare, a asigurat miercuri la NBC: "nu am încercat niciodată să obţinem o bombă nucleară şi nu o vom face". "Vrem doar o tehnologie nucleară paşnică".
Acesta a afirmat de asemenea că în pofida influenţei Ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, asupra sistemului politic iranian, Guvernul său "are toate puterile şi o autoritate completă" asupra problemei nucleare. "Avem suficientă marjă de manevră politică pentru a rezolva această problemă", a afirmat el.
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, declarându-se "bucuros" de declaraţiile lui Rohani, a susţinut că "urmează actele Iranului". "Vom vedea ce sunt pregătiţi să facă pentru a concretiza aceste declaraţii", a afirmat el pentru postul de televiziune PBS.
Rohani a fost întrebat şi despre Siria, al cărei Guvern figurează printre principalii aliaţi ai Teheranului în regiune.
Administraţia Obama acuză Guvernul de la Damasc că a fost la originea unui atac chimic la 21 august, însă a renunţat pentru moment la bombardamente împotriva regimului lui Bashar al-Assad după un acord ruso-american privind implementarea controlului internaţional asupra arsenalului chimic al ţării.
"Noi nu suntem Guvernul sirian", a declarat Rohani. "Noi suntem unul dintre statele acestei regiuni care cer pacea şi stabilitatea şi eliminarea tuturor armelor de distrugere în masă din întreaga regiune", a adăugat acesta.
"Considerăm că războiul este o slăbiciune. Orice guvern care decide să lanseze un război, considerăm că este vorba de o slăbiciune" din partea sa, a asigurat acesta, cu privire la decizia lui Obama de a nu lansa atacuri împotriva Siriei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe