Hassan Rouhani, la aniversarea Revoluţiei Islamice: Politica regională a Israelului şi a SUA a eşuat

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat duminică, la marcarea a 39 de ani de la Revoluţia Islamică din Iran, că Statele Unite şi Israelul au încercat să provoace tensiuni în regiune, dar că această politică a eşuat, relatează site-ul publicaţiei Gulf Times.

Urmărește
1269 afișări
Imaginea articolului Hassan Rouhani, la aniversarea Revoluţiei Islamice: Politica regională a Israelului şi a SUA a eşuat

Hassan Rouhani, la aniversarea Revoluţiei Islamice: Politica regională a Israelului şi a SUA a eşuat

Sute de mii de iranieni au demonstrat în ţară pentru a marca aniversarea Revoluţiei Islamice din 1979, denunţând Statele Unite şi Israelul ca state asupritoare.

"Ei (Statele Unite şi Israelul) au vrut să creeze tensiuni în regiune ... au vrut să divideze Irakul şi Siria ... au vrut să creeze un haos pe termen lung în Liban ... dar cu ajutorul nostru politicile lor au eşuat. America a vrut să intervină în problemele noastre de stat. Dar a eşuat din cauza gradului ridicat de conştientizare şi a unităţii în rândul poporului nostru", a spus Rouhani într-un discurs public la Teheran.

Hassan Rouhani, care este preşedinte din 2013, a lansat un apel la unitate către cetăţenii iranieni.

"Vreau ca anul viitor să fie anul unităţii naţionale. Le cer conservatorilor, reformiştilor, moderaţilor, tuturor partidelor şi tuturor oamenilor să se unească. Revoluţia noastră a fost victorioasă pentru am fost împreună. Şi astăzi trebuie să-i invităm din nou pe toţi să se îmbarce în trenul de succes şi victorios al revoluţiei. Toate rasele din Iran, toate religiile iraniene, şiiţi şi sunniţi, musulmani, creştini, evrei şi zoroastrieni - oricine crede în Constituţie este un revoluţionar şi trebuie respectat", a mai spus liderul de la Teheran.

Revoluţia Islamică din Iran se referă la evenimentele care au dus la răsturnarea monarhiei iraniene, detronarea Shahului Mohammad Reza Pahlavi şi, totodată, înlocuirea formei de guvernământ cu o republică islamică.

În cadrul ceremoniilor de duminică, autorităţile iraniene au prezentat o rachetă balistică Ghadr, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, această fiind expusă pe o stradă importantă din Teheran. Decizia este văzută drept o sfidare a presiunilor din partea Statelor Unite şi a Europei privind programele nucleare şi cu rachete balistice ale Iranului.

Iranul oferă susţinere Administraţiei din Siria, condusă de preşedintele Bashar al-Assad, miliţiilor şiite din Irak, insurgenţilor huthi din Yemen şi mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Preşedintele american Donald Trump, care consideră Iranul drept o ameninţare din ce în ce mai mare pentru stabilitatea regională în Orientul Mijlociu, a anunţat că va colabora cu Israelul şi cu Arabia Saudită -principalii rivali regionali ai Iranului - pentru a împiedica tentativele Teheranului de a-şi extinde influenţa în regiune.

Recent, Israelul a avertizat cu privire la creşterea implicării iraniene de-a lungul graniţelor sale cu Siria şi Liban. Sâmbătă, armata israeliană a desfăşurat atacuri aeriene asupra unor "ţinte iraniene" din Siria, considerate drept "cele mai semnificative" din ultimele decenii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici