- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (30.11.2023, 07:36)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Henry Kissinger, diplomat american şi laureat al Premiului Nobel pentru pace, a murit la 100 de ani
Marele diplomat Henry Kissinger, ale cărei roluri de consilier pentru securitate naţională şi secretar de stat sub doi preşedinţi au lăsat o amprentă de neşters asupra politicii externe a SUA şi i-au adus un controversat Premiu Nobel pentru Pace, a murit miercuri, la vârsta de 100 de ani.
Urmărește
2108 afișări
Henry Kissinger, diplomat american şi laureat al Premiului Nobel pentru pace, a murit la 100 de ani
Kissinger a murit la domiciliul său din Connecticut, potrivit unei declaraţii a firmei sale de consultanţă geopolitică, Kissinger Associates Inc. Nu s-a făcut nicio menţiune despre circumstanţele morţii marelui diplomat american, scrie Reuters.
Se spunea că va fi înmormântat în cadrul unei slujbe private a familiei, care va fi urmată, la o dată ulterioară, de o slujbă publică de pomenire în New York City.
Kissinger a fost activ şi după ce a împlinit 100 de ani, participând la întâlniri de la Casa Albă, publicând o carte despre stilurile de conducere şi depunând mărturie în faţa unei comisii din Senat despre ameninţarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
-
Alegerile prezidenţiale din SUA 2024: Măsuri de securitate, luate în ziua votului în mai multe state americane
În iulie 2023, a făcut o vizită surpriză la Beijing pentru a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping.
În anii 1970, în mijlocul Războiului Rece, el a contribuit la multe dintre evenimentele globale ale deceniului care au schimbat epocile, în timp ce a servit ca şi consilier pentru securitate naţională şi secretar de stat sub preşedintele republican Richard Nixon.
Eforturile refugiatului evreu născut în Germania au dus la deschiderea diplomatică a SUA cu China, discuţii de referinţă pentru controlul armelor dintre SUA şi statele sovietice, legăturile extinse dintre Israel şi vecinii săi arabi şi Acordurile de pace de la Paris cu Vietnamul de Nord.
„Domnia” lui Kissinger ca principal arhitect al politicii externe a SUA a scăzut odată cu demisia lui Nixon în 1974, pe fondul scandalului Watergate. Cu toate acestea, el a continuat să fie o forţă diplomatică în calitate de secretar de stat sub succesorul lui Nixon, preşedintele Gerald Ford, şi să ofere opinii puternice pe tot restul vieţii sale.
În timp ce mulţi l-au salutat pe Kissinger pentru strălucirea şi experienţa sa, alţii l-au catalogat drept criminal de război pentru sprijinul său pentru dictaturile anticomuniste, în special în America Latină.
Premiul Nobel pentru pace din 1973 – acordat în comun lui Le Duc Tho din Vietnamul de Nord, care l-ar fi refuzat – a fost unul dintre cele mai controversate vreodată. Doi membri ai comitetului Nobel au demisionat din cauza selecţiei, deoarece au apărut întrebări cu privire la bombardarea secretă a Cambodgiei de către SUA.
Ford l-a numit pe Kissinger un „supersecretar de stat”, dar şi-a remarcat, de asemenea, înţepăturile şi siguranţa de sine, pe care criticii le numeau paranoie şi egoism. Chiar şi Ford a spus: „Henry în mintea lui nu a făcut niciodată o greşeală”.
Cu expresia sa dură şi cu vocea cu accent german, Kissinger avea o imagine atât a unui academician, cât şi a unui „bărbat al doamelor” , care făcea femeile să roiască în jurul său în Washington şi New York, fiind burlac. Puterea, spunea el, era afrodisiacul suprem.
Volubil în ceea ce priveşte politica, Kissinger a fost reticent în chestiuni personale, deşi i-a spus odată unui jurnalist că se vede ca „un erou cowboy, plecând singur”.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe