Hillary Clinton şi Benjamin Netanyahu au discutat şapte ore, fără rezultat pentru procesul de pace

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au discutat timp de peste şapte ore joi, o întâlnire-maraton încheiată cu un comunicat vag asupra modalităţilor de a ieşi din impasul negocierilor de pace în Orientul Mijlociu.

Urmărește
10 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton şi Benjamin Netanyahu au discutat şapte ore, fără rezultat pentru procesul de pace

Hillary Clinton şi Benjamin Netanyahu au discutat şapte ore, fără rezultat pentru procesul de pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Discuţia a vizat "crearea condiţiilor unei reluări a negocierilor directe cu scopul ajungerii la o soluţie cu două state", potrivit unui scurt comunicat comun, publicat după această întâlnire, la New York.

Documentul subliniază că nevoile de securitate ale statului evreu "vor fi pe deplin luate în seamă în orice viitor acord de pace".

Comunicatul final nu abordează în mod direct problema colonizării evreieşti, care a suscitat noi controverse în ultimele zile.

Nu era prevăzut ca întâlnirea, calificată ca "productivă şi amicală", să fie atât de lungă. Clinton şi Netanyahu au alternat întâlnirile private şi reunirile lărgite, cu colaboratorii lor apropiaţi, care vor "coopera îndeaproape în zilele următoare" pentru a ajuta la reluarea negocierilor.

Secretarul de Stat şi-a exprimat, la începutul întâlnirii, dorinţa de a "găsi un mijloc de avansare", dând asigurări că Netanyahu şi preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, sunt "foarte angajaţi în favoarea unei soluţii cu două state".

Întâlnirea trebuia să ia în discuţie "modul de reluare şi continuare a acestui proces, cu scopul ajungerii la un acord istoric, pacea şi securitatea între noi şi palestinieni", potrivit liderului israelian.

Aceasta a fost prima întâlnire a celor doi oficiali de la înfrângerea preşedintelui american, Barack Obama, în legislativele americane de la 2 noiembrie.

Potrivit analiştilor, acest factor l-ar putea încuraja pe Netanyahu să reziste cererilor Washingtonului de a pune capăt noilor construcţii în coloniile evreieşti.

"Situaţia în această săptămână nu este în mod fundamental diferită de ceea ce era în urmă cu două săptămâni", înainte de alegeri, a apreciat un oficial american de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

"Dificultăţile noastre ţin de politica de acolo (în Israel), şi nu de politica de aici", a subliniat această sursă, referindu-se la coaliţia dintre Netanyahu şi extrema-dreaptă israeliană.

Negocierile directe între israelieni şi palestinieni au fost reluate la 2 septembrie, la Washington, după 20 de luni de eforturi americane intense.

Procesul ar urma să conducă la un acord de pace, într-un an. Dar pare, deja, că se află aproape de prăbuşire, după refuzul Israelului de a prelungi suspendarea colonizării în Cisiordania.

În această săptămână, anunţul construirii a 1.300 de locuinţe evreieşti în partea cu majoritate arabă a Ierusalimului a tensionat situaţia şi mai mult, Israelul subliniind că Oraşul Sfânt nu a fost niciodată vizat de un moratoriu asupra construcţiilor evreieşti.

În răspuns, preşedintele Abbas intenţionează să facă apel la Consiliul de Securitate al ONU. Liderul palestinian a declarat, joi, că el consideră drept un "angajament" al lui Barack Obama afirmaţia acestuia, la sfârşitul lui septembrie, potrivit căreia speră ca Palestina să devină membră a ONU până în septembrie 2011.

Poziţia americană este, pentru moment, că negocierile între părţi sunt singurul mod de rezolvare a tuturor problemelor asociate conflictului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici