Hipopotamii lui Escobar părăsesc Columbia: vor fi transferaţi în India şi Mexic cu avioane charter

Din cele patru exemplare cumpărate iniţial de traficantul de droguri, exemplarele actuale au ajuns la 130, iar după episoadele ratate de sacrificare şi sterilizare, Bogota a decis să le trimită în străinătate, deoarece provoacă daune.

Urmărește
789 afișări
Imaginea articolului Hipopotamii lui Escobar părăsesc Columbia: vor fi transferaţi în India şi Mexic cu avioane charter

Hipopotamii lui Escobar părăsesc Columbia: vor fi transferaţi în India şi Mexic cu avioane charter

„Hipotamii lui Escobar”, aşa cum sunt numiţi în Columbia, vor fi transferaţi în India şi Mexic. La sfârşitul anilor 1970, stăpânul drogurilor a adus patru exemplare - trei femele şi un mascul - din Statele Unite (sau din Africa) la grădina sa privată care includea deja elefanţi, girafe şi antilope. În 1991, şeful a fost capturat, iar guvernul din Bogota a considerat de cuviinţă să elibereze din captivitate toate animalele care locuiau pe moşia lui Escobar.

30 de ani mai târziu, din primele patru exemplare, hipopotamii s-au înmulţit şi astăzi sunt peste 130. Până la urmă, nefiind o specie autohtonă, nu există prădători care să-i deranjeze, aşa că s-au aşezat pe malurile Magdalenei, fluviu care străbate Columbia de la nord la sud.

Acolo au provocat pagube considerabile mediului: devorează vegetaţia, alungă speciile indigene, devastează pământul şi, în plus, ameninţă grav fiinţa umană (hipopotamii sunt printre cele mai periculoase animale pentru om şi se estimează că provoacă moartea a 500 de persoane în fiecare an).

Costuri uriaşe

Cert este că, după ani de dezbateri cu privire la ce să facă cu ele, anul trecut, Ministerul Mediului le-a etichetat drept „specie invazivă”, interzicând astfel reproducerea lor. Uciderea lor era exclusă, deoarece fotografiile unui exemplar ucis în 2009 de un vânător desemnat de guvern au provocat proteste furioase.

Cu toate acestea, o lege nu este suficientă pentru ca hipopotamii să nu se mai reproducă. În urmă cu zece ani a fost inaugurat un program de sterilizare, care a constat în captarea şi sterilizarea exemplarelor. A fost nevoie de ani pentru a steriliza 13 dintre exemplare. S-a folosit un contraceptiv (GonaCon) care poate fi injectat. A apărut o problemă: nimeni nu poate recunoaşte care sunt cei 38 de hipopotami cărora li s-a administrat GonaCon.

Acum, administraţia regiunii Antioquia, unde se afla moşia lui Escobar, susţine că a găsit soluţia (sau mai bine zis, „strategia corectă”, spune o purtătoare de cuvânt): relocarea animalelor. Scopul este de a captura cel puţin 70 dintre ele, pentru a fi expediate în India şi Mexic. Un centru de reabilitare din Gujarat, în nord-vestul Indiei, va primi aproximativ 60; ceilalţi vor fi mutaţi la Ostok, nu departe de coasta Pacificului, într-o rezervaţie în care trăiesc deja peste 400 de animale exotice.

Costul operaţiunii?  Va fi nevoie de aeronave charter, capabile să transporte maximum 30 de exemplare fiecare (aeronava va fi pusă la dispoziţie de compania bielorusă Rada Airlines). Un zbor spre Mexic va costa 400.000 de dolari, pentru India - aproape de un milion.

Fiecare dintre cuştile speciale din lemn pentru transfer costă 10.000 de dolari, la care trebuie adăugate cei 2.500 de dolari lunare pentru întreţinerea fiecărui exemplar. Toate cheltuielile care vor fi suportate de ţările care le vor găzdui în viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici