Hiroshima se roagă pentru pace la a 77-a aniversare a primului bombardament atomic din lume

  • Au trecut 77 de ani de când prima bombă nucleară a căzut peste Hiroshima
  • Clopotele răsună neîncetat în oraşul care a suferit cea mai mare nimicire din istorie
  • Secretarul general al ONU se teme de o nouă cursă a înarmărilor pe fondul conflictului Rusia-Ucraina
Urmărește
735 afișări
Imaginea articolului Hiroshima se roagă pentru pace la a 77-a aniversare a primului bombardament atomic din lume

Sursa foto: Profimedia

Au trecut 77 de ani de când prima bombă atomică a căzut peste Hiroshima. La 8:15 a.m. pe 6 august 1945, avionul de război american B-29 Enola Gay a lansat bomba poreclită „Little Boy” şi a distrus oraşul cu o populaţie estimată la 350.000 de locuitori. Alte mii au murit mai târziu din cauza rănilor şi a bolilor cauzate de radiaţii.

Clopotul Păcii a răsunat în tot oraşul. Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a păstrat un moment de reculegere la ora în care bomba a explodat.

„Vom continua spre idealul dezarmării nucleare chiar şi în actualul mediu de securitate”, a declarat Kishida la ceremonia de comemorare.

Secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a alăturat miilor de oameni strânşi în Parcul Păcii din centrul oraşului pentru a marca aniversarea bombardamentului care a ucis peste 140.000 de oameni. Este a doua oară când un secretar general al ONU participă la ceremonia anuală dedicată victimelor bombardamentului atomic.

"Armele nucleare sunt o prostie. Ele nu garantează nicio siguranţă, doar moarte şi distrugere. Trei sferturi de secol mai târziu, trebuie să ne întrebăm ce am învăţat din evenimentul tragic care a şters de pe faţa pământului acest oraş în 1945”, a declarat Guterres.

Secretarul ONU se teme că actuala criză declanşată de invazia rusă din Ucraina ar putea repeta istoria, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a ridicat problema unui eventual atac nuclear.

Însă, pericolul iminent îl constituie folosirea centralelor nucleare ucrainene pe post de teatru de operaţiuni. În aceste condiţii, orice greşeală poate duce la tragedie.

Ambasadorul Rusiei în Japonia, Mihail Galuzin, a depus joi flori la o piatră memorială din parc şi a dat asigurări că naţiunea sa nu va folosi niciodată arme nucleare, relatează Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici