Holder: Departamentul american al Justiţiei ar putea încheia o înţelegere cu Snowden

Fostul procuror general al Statelor Unite Eric Holder afirmă că "există posibilitatea" ca Departamentul american al Justiţiei să ajungă la un acord cu Edward Snowden care să-i permită fostului consultant NSA să revină în ţară de la Moscova, scrie Yahoo News.

Urmărește
845 afișări
Imaginea articolului Holder: Departamentul american al Justiţiei ar putea încheia o înţelegere cu Snowden

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu cu Yahoo News, Holder a declarat că "ne aflăm în altă situaţie ca urmare a dezvăluirilor lui Snowden" şi că "acţiunile sale au declanşat o dezbatere necesară" - care l-a determinat pe preşedintele Barack Obama şi Congresul să modifice politicile cu privire la colectarea în masă a metadatelor telefonice ale cetăţenilor americani.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Departamentul Justiţiei ar putea, acum, să negocieze o înţelegere prin care Snowden să se poată întoarce din "exilul" pe care şi l-a autoimpus la Moscova, Holder a răspuns că, în opinia sa, "cu siguranţă ar putea exista o bază pentru o soluţie de care, până la urmă, să fie mulţumită toată lumea". "Eu cred că posibilitatea există", a subliniat el.

Holder a făcut aceste declaraţii în contextul în care tocmai şi-a început activitatea ca avocat la Covington & Burling, un cabinet de avocatură de elită la care a lucrat înainte să devină procuror general, din februarie 2009 şi până în aprilie.

În calitate de procuror general, el a condus o reprimare fără precedent a avertizorilor de integritate din cadrul Guvernului. În iunie 2013 a depus plângere penală împotriva lui Snowden, acuzat de trei infracţiuni grave de natură penală la Legea spionajului, pentru predarea câtorva zeci de mii de documente guvernamentale unor jurnalişti.

Holder declara în ianuarie 2014, într-un interviu pentru MSNBC, că Statele Unite erau pregătite să "intre în discuţie" cu Snowden şi cu avocaţii săi, dacă fostul consultant al CIA şi NSA era dispus să se întoarcă în Statele Unite pentru a răspunde acuzaţiilor. Dar excludea orice clemenţă.

Însă, în declaraţiile pentru Yahoo News, fostul procuror general merge mult mai departe decât orice alt fost ori actual membru al administraţiei Obama. El sugerează că dezvăluirile lui Snowden au avut un impact pozitiv şi că administraţia ar putea să fie deschisă să negocieze o înţelegere pe care avertizorul de integritate ar putea să o accepte, potrivit lui Ben Wizner, avocatul lui Snowden.

"Recunoaşterea de către fostul procuror general a faptului că acţiunile lui Snowden au condus la schimbări semnificative este binevenită", a declarat Wizner. "Este un lucru semnificativ", a apreciat el. "Nu cred că am văzut, anterior, acest tip de respect din partea cuiva de la nivelul Cabinetului", a subliniat el.

Holder a refuzat să spună în ce ar consta o eventuală înţelegere, argumentând că nu ar fi "potrivit" ca un fost procuror general să vorbească despre acest lucru.

De asemenea, nu este clar dacă declaraţiile lui Holder semnalează o schimbare în atitudinea administraţiei Obama care să conducă la o rezoluţie în privinţa acuzaţiilor formulate împotriva lui Snowden.

O purtătoare de cuvânt a actualului procuror general Loretta Lynch, succesoarea lui Holder, a respins imediat ideea că Departamentul Justiţiei şi-ar fi schimbat poziţia faţă de Snowden.

"Este un caz în curs, deci nu am să intru în detalii, dar pot să spun că poziţia noastră cu privire la aducerea lui Edward Snowden înapoi în Statele Unite pentru a răspunde acuzaţiilor nu s-a schimbat", scrie într-un e-mail Melanie Newman, purtătoarea de cuvânt şefă a lui Lynch.

Trei surse la curent cu discuţii informale privind cazul lui Snowden au declarat pentru Yahoo News că un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii, Robert Litt, consilierul-şef al Directorului serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) James Clapper, a lansat de curând, în privat, ideea că Guvernul american ar putea fi deschis să negocieze o înţelegere prin care Snowden să se întoarcă în Statele Unite, să pledeze vinovat de o anumită faptă penală gravă şi să accepte o pedeapsă cu închisoarea de trei-cinci ani în schimbul cooperării depline cu Executivul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici