Holera provoacă moartea a 220 de persoane în Haiti şi ajunge în capitală

Holera a provocat deja moartea a 220 de persoane în Haiti şi afectează în prezent capitala Port-au-Prince, potrivit autorităţilor, care încearcă să limiteze propagarea epidemiei facilitate de condiţiile de viaţă precare ale populaţiei, la zece luni de la cutremurul din ianuarie, relatează AFP.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Holera provoacă moartea a 220 de persoane în Haiti şi ajunge în capitală

Holera provoacă moartea a 220 de persoane în Haiti şi ajunge în capitală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un laborator al Ministerului haitian al Sănătăţii a confirmat sâmbătă cazuri de holeră în departamentul Vest, care include Port-au-Prince, a anunţat într-un comunicat Organizaţia panamericană pentru sănătate (OPS), din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Numărul cazurilor identificate în capitală nu a fost precizat.

Mii de sinistraţi ai cutremurului din ianuarie locuiesc la Port-au-Prince în corturi, în condiţii sanitare precare.

Holera, o boală extrem de contagioasă provocată de o bacterie, declanşează o diaree gravă. În absenţa îngrijirilor imediate, bazate în primul rând pe rehidratare, această pierdere gravă de lichide (un bolnav poate să piardă 10 la sută din greutate în patru ore) este adeseori mortală.

"Decesul din cauza holerei poate fi însă prevenit", a declarat Catherine Bragg, coordonator adjunct al serviciilor de ajutor de urgenţă ale ONU, prin administrarea de antibiotice, purificarea apei şi distribuirea unor pachete cu produse pentru igienă.

Haiti, ţara cea mai săracă de pe continentul american, a fost devastată de un cutremur puternic la 12 ianuarie 2010, care a provocat moartea a 250.000 de persoane şi a lăsat alte 1,5 milioane fără adăpost.

Niciun caz de holeră nu a fost semnalat în Republica Dominicană, vecină cu Haiti, dar criza sanitară a determinat Guvernul haitian să "mobilizeze un plan de urgenţă în zona frontalieră, lăsând totuşi graniţa deschisă", potrivit OPS.

Holera, eradicată în Haiti de peste 100 de ani, şi-a făcut apariţia în mai multe regiuni din nordul insulei săptămâna trecută din cauza calităţii necorespunzătoare a apei potabile.

Ţara, unde urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale şi legislative la 28 noiembrie, a fost afectată de ploi abundente.

Fluviul Artibonite, considerat focarul epidemiei, traversează centrul ţării, iar apele sale sunt folosite de populaţie pentru numeroase activităţi zilnice.

Potrivit unui director regional în domeniul sănătăţii, Dieula Louissaint, 12 persoane au murit sâmbătă în departamentul Artibonite (nord), ridicând bilanţul la 206 decese în această regiune, cărora li se adaugă alte 14 victime în centrul ţării.

Louissaint se teme în prezent de contaminări în spital. "Nu putem continua să tratăm holera într-o structură în care primim şi alte tipuri de bolnavi, ne trebuie centre speciale", a declarat el.

Aproximativ 3.000 de persoane au fost internate în spitale şi centre medicale din oraşul Saint-Marc (nord).

Médecins sans frontières (MSF-Espagne) a promis să instaleze un spital de campanie în oraş, în timp ce Oxfam va trimite specialişti pentru a "pune în funcţiune un plan de alimentare cu apă, igienă şi instalaţii sanitare pentru 100.000 de persoane".

Peste 50 de persoane deţinute într-o închisoare din centrul ţării au fost infectate, iar trei dintre ele au murit, au precizat autorităţile.

Situaţia, descrisă ca un "scenariu catastrofal" de Mirlande Manigat, favorit la funcţia de preşedinte în Haiti, este "sub control", a afirmat sâmbătă doctorul Jocelyne Pierre-Louis, funcţionar în Ministerul Sănătăţii. "Populaţia nu trebuie să cedeze în faţa panicii, ci să respecte mai mult ca niciodată măsurile de igienă".

Vineri, ministerul a lansat un apel în care cerea misiunii de stabilizare a ONU desfăşurată în Haiti să se ocupe de distribuirea medicamentelor furnizate de instituţiile internaţionale.

Guvernul canadian a oferit un spital militar, în timp ce Statele Unite au propus furnizarea de corturi de mari dimensiuni pentru instalarea unor spitale de campanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici