- Home
- Externe
- PARIS, (21.06.2014, 15:43)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hollande: Liderii europeni de stânga reuniţi la Paris îl susţin pe Juncker la preşedinţia CE
Liderii social-democraţi din şapte ţări europene îl susţin pe conservatorul Jean-Claude Juncker ca preşedinte al Comisiei Europene (CE) şi îndeamnă la utilizarea "întregii flexibilităţi" oferite de Pactul pentru Stabilitate Bugetară, a declarat sâmbătă François Hollande.
Urmărește
343 afișări
Jean-Claude Juncker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ei susţin un conservator la preşedinţia CE în schimbul nominalizării unui social-democrat ca succesor al preşedintelui Consiliului, belgianul Herman Van Rompuy.
"Respectăm spiritul alegerilor europene, în sensul ca partidul care se clasează primul să poată să-l propună pe candidatul pe care l-a prezentat, şi anume, în prezent, domnul Juncker", a declarat Hollande. Însă, a adăugat el, "există şi alte responsabilităţi care pot conduce la nume de inspiraţie social-democrată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Mai multe personalităţi sunt evocate, între care daneza Helle Thorning-Schmidt, fostul şef al Guvernului italian Enrico Letta sau fostul premier francez Jean-Marc Ayrault.
Pentru a obţine preşedinţia CE, este necesar ca Jean-Claude Juncker să fie susţinut de majoritatea celor 28 de lideri europeni şi să obţină cel puţin 376 de voturi în PE. Nominalizarea sa face parte dintr-un pachet care include, în afară de postul de preşedinte al Consiliului, pe cele de preşedinte al PE şi de Înalt Reprezentant UE pentru Politică Externă.
Mini-summitul de la Paris de sâmbătă a avut loc cu doar câteva zile înaintea summitului dificil al UE prevăzut pe 26 şi 27 iunie la Bruxelles. El a avut loc după o reuniune anti-Juncker, a dreptei, în Suedia, la care au participat premierul britanic David Cameron şi omologii săi suedez şi olandez, pe care cancelarul german Angela Merkel a încercat să-i convingă să evite un blocaj la summitul de la Bruxelles.
La Paris, în jurul lui François Hollande s-au reunit şeful Guvernului italian Matteo Renzi, vicecancelarul german Sigmar Gabriel (SPD), Helle Thorning-Schmidt (Danemarca), Victor Ponta (România), Robert Fico (Slovacia), Bohuslav Sobotka (Cehia), Joseph Muscat (Malta), Werner Faymann (Austria) şi Elio Di Rupo (Belgia).
Premierul francez Manuel Valls şi germanul Martin Schulz, candidat la preşedinţia CE şi fost preşedinte PE, în care prezidează, în noua legislatură, grupul socialist, s-au alăturat şi ei reuniunii.
- Pact pentru Stabilitate Bugetară şi "flexibilitate"
În domeniile economic şi social, cei nouă lideri de stânga au convenit asupra necesităţii utilizării "tuturor marjelor, întregii flexibilităţi" a Pactului pentru Stabilitate Bugetară, a spus Hollande. Este vorba despre "a afla care sunt investiţiile care intră sau nu la cheltuieli - aceasta este propunerea italiană - şi despre a face să se înţeleagă că pot exista ajustări în privinţa unui anumit număr de eforturi legate de fondurile structurale", a explicat el.
"Social-democraţii s-au pus de acord ca formula «reforme în schimbul acordării de timp în vederea reducerii deficitelor» (...) să fie acceptată de către toţi", a declarat la rândul său Sigmar Gabriel.
Hollande s-a întâlnit cu Renzi înaintea summitului. "Italia şi Franţa împart aceleaşi obiective privind reorientarea" UE, a spus el.
Potrivit unei surse europene, reuniunea a avut ca scop să evite ca Renzi să pledeze de unul singur pentru aceste probleme la summitul european. Renzi a cerut flexibilizarea Pactului de Stabilitate, care limitează deficitul public al statelor UE la 3% din PIB, iar datoria la 60%. El nu vrea să se trezească în situaţia de a "cerşi" amânări de la CE.
Solicitarea sa este "inacceptabilă pentru partenerii săi europeni", l-a asigurat Van Rompuy într-o întâlnire, marţi, la Roma, potrivit unor surse italiene. "Numai liderii europeni pot să schimbe regulile, iar condiţiile nu sunt întrunite", i-a spus el.
De asemenea, în urma alegerilor europene marcate de succesul populiştilor şi extremei drepte în numeroase ţări, summitul informal a afirmat că "doreşte un control al imigraţiei astfel încât (aceasta) să fie conformă valorilor şi principiilor noastre", a declarat Hollande, fără să ofere alte precizări.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: David Cameron avertizează că se va opune "până la capăt" numirii lui Jean-Claude Juncker la şefia CE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe