Prima pagină » Știri externe » COVID va ieşi din faza de pandemie odată cu varianta Omicron. Ce declară Agenţia Europeană pentru Medicamente

COVID va ieşi din faza de pandemie odată cu varianta Omicron. Ce declară Agenţia Europeană pentru Medicamente

COVID va ieşi din faza de pandemie odată cu varianta Omicron. Ce declară Agenţia Europeană pentru Medicamente

Autoritatea de reglementare europeană şi-a exprimat îndoielile cu privire la administrarea unui al patrulea vaccin, scrie Le Figaro.

Deşi boala se află încă într-o fază de pandemie, răspândirea variantei Omicron va transforma Covid-19 într-o boală endemică cu care omenirea poate învăţa să trăiască, a declarat autoritatea europeană de reglementare.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi-a exprimat îndoielile cu privire la administrarea unui al patrulea vaccin către populaţie, declarând că injectarea de doze repetate nu este o strategie „durabilă ”.

„Nimeni nu ştie exact când vom ajunge la capătul tunelului, dar vom ajunge acolo ”, a declarat Marco Cavaleri, şeful strategiei de vaccinare la EMA din Amsterdam. „Odată cu creşterea imunităţii în populaţie – şi cu Omicron va fi multă imunitate naturală pe lângă vaccinare – ne vom îndrepta rapid către un scenariu care va fi mai aproape de endemie”, a adăugat Marco Cavaleri la o conferinţă de presă. Dar, a subliniat el, „nu trebuie să uităm că suntem încă într-o pandemie”.

De asemenea, filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a remarcat că în prezent este imposibil să se califice virusul ca fiind endemic, cum ar fi gripa sezonieră. „Avem încă un virus care evoluează destul de repede şi care prezintă noi provocări. Prin urmare, cu siguranţă nu suntem în punctul de a-l putea califica drept endemic”, a declarat responsabilul pentru situaţii de urgenţă la OMS Europa, Catherine Smallwood. Mai mult de jumătate dintre europeni ar putea fi afectaţi de varianta Omicron în decurs de două luni potrivit OMS Europa.

Acesta din urmă a avertizat, de asemenea, că lupta împotriva pandemiei de Covid-19 cu doze de rapel de vaccinuri actuale nu este o strategie viabilă, o opinie împărtăşită de EMA. „Dacă avem o strategie în care dăm stimulente la fiecare patru luni, vom ajunge să avem probleme de răspuns imunitar”, a spus Cavaleri. „Şi în al doilea rând, există, desigur, riscul oboselii populaţiei cu administrarea continuă de doze de rapel”, a adăugat el.

„În schimb, ţările ar trebui să înceapă să se gândească la distanţarea rapelurilor la intervale mai lungi şi a le administra la începutul iernii, cum ar fi vaccinul antigripal”, a spus el.

Deşi Omicron pare a fi mai contagios decât alte variante, studiile au arătat un risc mai mic de a fi spitalizat după infectarea cu această variantă, estimat a fi între o treime şi jumătate raportat cu riscurile variantei Delta, potrivit EMA.