Prima pagină » Știri externe » Liderul partidului Angelei Merkel semnalează că s-ar putea retrage de la conducerea CDU după eşecul electoral

Liderul partidului Angelei Merkel semnalează că s-ar putea retrage de la conducerea CDU după eşecul electoral

Liderul partidului Angelei Merkel semnalează că s-ar putea retrage de la conducerea CDU după eşecul electoral

Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a semnalat, joi seară, intenţia de a se retrage de la conducerea formaţiunii politice, dacă nu va reuşi formarea unei coaliţii guvernamentale, după rezultatul slab înregistrat în scrutinul parlamentar desfăşurat recent în Germania.

Deşi consideră că încă este posibil ca Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta) să rămână la guvernare printr-o coaliţie cu Alianţa ’90/Verzi şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP), Armin Laschet a transmis, pe fondul criticilor din ce în ce mai intense, că vrea o reorganizare a formaţiunii politice.

În cazul în care coaliţia guvernamentală se va concretiza, Armin Laschet a precizat, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, că „partenerul de negociere rămâne preşedintele CDU”, sugerând că va demisiona doar dacă partidul pe care îl conduce ajunge în opoziţie.

„O asemenea coaliţie nu depinde de o persoană, nu depinde de mine, un eventual eşec nu depinde de o persoană. Nu este vorba de persoana Armin Laschet. Este vorba despre un proiect pentru ţară”, a subliniat el.

Armin Laschet a declarat că va propune reorganizarea CDU, „începând de la preşedinte, la Consiliul executiv, până la filiale”, potrivit site-ului T-online.de, fără însă a oferi vreun termen clar privind convocarea congresului. Însă, conform unor surse politice de la Berlin, congresul CDU probabil va avea loc la începutul lunii decembrie.

Friedrich Merz, un alt lider al Uniunii Creştin-Democrate, a salutat abordarea. „Armin Laschet deschide astăzi drumul pentru un nou început al CDU. De aceea, merită respect, mulţumiri şi apreciere. Mă voi implica pentru a găsi o direcţie, prin votul membrilor noştri”, a declarat Friedrich Merz, citat de publicaţia Bild.

Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) s-a clasat pe primul loc în scrutinul legislativ desfăşurat la sfârşitul lunii septembrie în Germania, obţinând 25,7% din voturi (206 locuri în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului). Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) se situează pe locul doi, cu 24,1% (196 de locuri în Bundestag).

Formaţiunile Alianţa ’90/Verzi şi Partidul Liber-Democrat au iniţiat negocieri cu SPD pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, dar nu au exclus posibilitatea discuţiilor cu CDU.