HOTELUL CAPSULELOR sau viitorul care nu a avut loc: Cum arată locuinţele care ar fi trebuit să înceapă o nouă eră în Japonia - FOTO

Construit în Tokyo în 1972, perioadă în care Japonia se pregătea pentru o dezvoltare economică explozivă, Hotelul Capsulelor, format din module de mici dimensiuni ataşate de o structură fixă, este subiectul proiectului unui fotograf japonez.

Urmărește
13296 afișări
Imaginea articolului HOTELUL CAPSULELOR sau viitorul care nu a avut loc: Cum arată locuinţele care ar fi trebuit să înceapă o nouă eră în Japonia - FOTO

HOTELUL CAPSULELOR sau viitorul care nu a avut loc: Cum arată locuinţele care ar fi trebuit să înceapă o nouă eră în Japonia - FOTO (Imagine: wired.com)

Turnul Capsulelor Nakagin, sau Hotelul Capsulelor, a fost construit cu scopul de a marca începutul erei "apartamentelor-capsule", într-o perioadă în care Japonia se pregătea pentru o dezvoltare amplă ce urma să fie asigurată de o nouă economie construită pe tehnologie şi industrie, scrie Wired.

Un grup de arhitecţi coordonat de Kisho Kurokawa credea în conceptul de noi structuri care să se dezvolte şi să se adapteze la societatea pe care o serveau. Viitorul prezis nu a devenit realitate, în principiu din motive economice, iar turnul s-a transformat într-un anacronism, o structură unică pe care unii au căutat să o elimine, iar alţii au considerat-o simbolul unui idealism neatins.

Imobilul conţine 140 de capsule, module din beton ataşate unei structuri stabile, centrale, acestea fiind concepute cu scopul de a fi înlocuite la fiecare 25 de ani, pe măsură ce nevoile comunităţii se schimbau. Structurile futuriste ale turnului erau mobilate şi dotate cu utilităţi, iar fiecare dintre ele are o fereastră rotundă de mari dimensiuni.

Clădirea a devenit şi subiectul proiectului "1972" al fotografului Noritaka Minami. "Documentarea sa prin fotografie este, în parte, un răspuns la eventualitatea acestei dispariţii", spune Minami, care a publicat fotografiile pe site-ul său.

FOTOGRAFIILE proiectului "1972"

"Este o estetică interesantă, seamănă cu navele spaţiale, dar şi cu vasele de croazieră", este de părere autorul proiectului fotografic. "Aceată idee a unei maşinării sau clădiri conduse de tehnologie sugerează mişcare şi călătorie".

Deşi trecerea timpului îl face să pară acum lipsit de activitate, Turnul Nakagin este locuit. Minami estimează că aproximativ 75 la sută dintre micile apartamente sunt ocupate. Unele sunt folosite ca locuinţe, altele pentru birouri sau scopuri diverse.

Minami mai spune că să intri într-un spaţiu care a fost construit pe o idee cu un atât de mare potenţial ajunge să te afecteze fizic: "Contemplu acest spaţiu când mă aflu acolo şi sper, prin aceste imagini, că alţii vor contempla acest viitor care nu s-a întâmplat niciodată".

În ciuda sentimentelor puternice ale comunităţii şi a conotaţiilor istorice legate de imobil, autorităţile japoneze nu au recunoscut-o oficial drept clădire istorică.

"Conservarea istorică nu este neapărat pentru ceva ce oferă o amintire plăcută", este de părere Minami. "Dacă această clădire, nu mai există alta ca ea".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici