HRW acuză Irakul că administrează o "închisoare secretă" în Bagdad

Trupe de elită aflate la ordinele premierului irakian Nuri al-Maliki administrează o "închisoare secretă" în nordul Bagdadului şi torturează prizonieri într-un alt centru de detenţie din capitală, afirmă, marţi, organizaţia Human Rights Watch, citată de AFP.

Urmărește
4 afișări

Aceste acuzaţii intervin în decurs de o săptămână de la apariţia unui articol în Los Angeles Times, care afirma că mai mulţi prizonieri sunt deţinuţi în condiţii foarte dure, la Camp Honor, în "zona verde", sector ultraprotejat al capitalei irakiene. Guvernul irakian a respins aceste acuzaţii.

Citând interviuri şi documente oficiale clasificate, HRW afirmă că autorităţile au transferat la sfârşitul lunii noiembrie aproape 300 de deţinuţi într-o închisoare secretă situată în cadrul unui centru de detenţie aflat în subordinea Ministerului Justiţiei, în interiorul bazei militare "Camp Justice", din nord-vestul Bagdadului.

"Acest transfer în grabă a avut loc cu câteva zile înainte de vizita prevăzută a unei echipe de inspecţie internaţională la Camp Honor", afirmă, într-un comunicat, organizaţia cu sediul la New York.

"Guvernul irakian trebuie să închidă imediat aceste centre sau să le reglementeze, pentru ca ele să fie deschise pentru inspecţii şi vizite", continuă organizaţia de apărare a drepturilor omului.

HRW afirmă că dispune de 18 documente pe această temă şi citează o scrisoare a procurorului unui tribunal irakian, datând din 6 decembrie 2010. Procurorul îi cere premierului Nuri al-Maliki, în această scrisoare, să anuleze interdicţia vizitării bazei Camp Justice de către inspectori internaţionali sau familiile victimelor.

Organizaţia afirmă că această închisoare secretă este administrată de cea de-a 56-a brigadă, supranumită "brigada din Bagdad", a armatei şi de serviciile de contraterorism subordonate cabinetului militar al lui Maliki.

Ministrul adjunct al Justiţiei, responsabil cu sistemul penitenciar, Bucho Ibrahim, a dezminţit această informaţie marţi.

"Închisoarea este în subordinea Ministerului Justiţiei şi am avut acces la toate secţiile închisorii. Nu există închisori secrete acolo. Directorul este un funcţionar al ministerului nostru", potrivit acestuia.

HRW raportează şi că foşti deţinuţi au mărturisit că au fost victime ale torturilor la Camp Honor. În articolul său, LA Times raporta de asemenea săptămâna trecută cazuri de torturare a mai multor prizonieri, care nu puteau discuta cu regularitate cu avocaţii sau familiile lor.

Ibrahim a replicat că mai multe organizaţii aparţinând societăţii civile, printre care Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), au putut vizita Camp Honor, fapt dezminţit apoi de CICR.

Deţinuţii de la Camp Honor au declarat pentru HRW că "persoanele care le interogau le băteau, le agăţau de picioare, cu capul în jos, timp de mai multe ore, administrându-le şocuri electrice pe diferite părţi din corp, printre care şi organele genitale, le sufocau în repetate rânduri cu saci de plastic, până leşinau".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici