HRW: Există probe credibile care sugerează că CIA a avut centre de detenţie în România

Directorul Human Rights Watch (HRW) Londra, Tom Porteous, a declarat, joi, la RFI, că s-ar impune o anchetă adecvată, credibilă şi independentă, pentru a vedea ce rol ar fi putut juca autorităţile române în ce priveşte centrele de detenţie ale CIA în România, considerând că există probe credibile.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului HRW: Există probe credibile care sugerează că CIA a avut centre de detenţie în România

HRW: Există probe credibile care sugerează că CIA a avut centre de detenţie în România (Imagine: Mediafax Foto)

"Cred că există probe credibile care sugerează că CIA a avut într-adevăr centre clandestine de detenţie în România. Cred că s-ar impune o anchetă adecvată, credibilă şi independentă, pentru a vedea ce rol ar fi putut juca autorităţile române în această poveste. Dar aici nu vorbim doar despre România. Guvernul american sub administraţia Bush ştia că CIA avea centre secrete de detenţie şi un program în acest sens. E nevoie de o anchetă riguroasă în privinţa oricărui Guvern care a fost complice la acest program de detenţie", a declarat directorul HRW.

Întrebat dacă autorităţile române ascund ceva sau pur şi simplu nu au informaţiile necesare, Tom Porteous a spus, la postul RFI, că "este greu de de conceput că CIA-ul ar fi putut desfăşura un program secret de detenţie pe teritoriul românesc, fără complicitatea măcar a unor elemente ale statului român".

"Deci cred că se impune o anchetă adecvată şi independentă, pentru a se afla exact ce s-a întâmplat, pentru a se afla adevărul", a conchis şeful HRW.

Joi, într-un articol publicat în ediţia electronică a New York Times, care citează foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane, se susţine că una dintre închisorile secrete ale CIA s-a aflat într-o clădire renovată situată pe o stradă intens circulată din Bucureşti.

Potrivit ziarului american, CIA a cerut, în martie 2003, liderului unei baze a agenţiei în Europa să coordoneze construirea unor închisori secrete în care să fie plasaţi câte cinci-şase dintre cei mai periculoşi terorişti din lume în mai multe state, printre care şi România.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, la sfârşitul lunii iunie 2007, cel de-al doilea raport al senatorului elveţian Dick Marty, care acuză în mod special România şi Polonia că ar fi găzduit pe teritoriul lor centre de detenţie CIA, în perioada 2003-2005.

Proiectul de rezoluţie anexat raportului, prezentat la 8 iunie la Paris, a fost adoptat cu 124 de voturi pentru, 37 împotrivă şi opt abţineri, de către APCE, la încheierea unei dezbatreri îndelungate.

Numeroasele amendamente formulate de delegaţiile Poloniei şi României au fost respinse în totalitate.

Cele două ţări au fost acuzate că au "găzduit cu bună ştiinţă, în perioada 2003-2005, centre de detenţie secretă ale CIA".

În 22 aprilie 2008, Senatul României a votat raportul Comisiei de anchetă a presupuselor centre de detenţie CIA pe teritoriul ţării, care precizează că nu există astfel de facilităţi şi nici baze americane secrete în România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici