HRW: Franţa, Germania şi M.Britanie folosesc informaţii obţinute prin tortură în lupta antiteroristă
Raportul de 62 de pagini analizează cooperarea continuă între Guvernele Franţei, Germaniei şi Marii Britanii şi serviciile de informaţii ale unor ţări care practică frecvent tortura, deşi aceasta este interzisă în dreptul internaţional.
„Berlinul, Parisul şi Londra ar trebui să depună eforturi pentru a eradica tortura, nu să se bazeze pe informaţii obţinute de alte state prin tortură. Preluarea de informaţii de la cei care practică tortura este ilegală şi pur şi simplu greşită”, a declarat Judith Sunderland, cercetător pentru Europa Occidentală în cadrul HRW.
Serviciile de informaţii din Franţa, Germania şi Marea Britanie nu dispun de un mecanism de evaluare şi analizare a informaţiilor secrete provenind din ţări ce practică tortura, iar monitorizarea parlamentară în fiecare ţară este, la rândul său, inadecvată, potrivit HRW.
Serviciile de informaţii din cele trei ţări susţin că este imposibilă cunoaşterea surselor şi metodelor folosite pentru a obţine informaţiile transferate. Dar mai mulţi oficiali din Marea Britanie şi Germania au făcut declaraţii publice prin care sugerau că este uneori acceptabilă folosirea de informaţii furnizate de alte state, chiar dacă sunt obţinute prin tortură. Astfel de declaraţii trimit un mesaj greşit guvernelor care comit abuzuri, potrivit HRW.
Informaţii obţinute prin tortură au fost folosite şi în cadrul unor proceduri juridice penale în Franţa şi Germania, în pofida normelor internaţionale şi naţionale ce interzic folosirea în instanţă a unor astfel de probe, potrivit HRW.
„Europa a fost forţată să îşi admită complicitatea în abuzurile legate de lupta americană împotriva terorismului. Este timpul ca Franţa, Germania şi Marea Britanie să îşi asume responsabilitatea pentru propriul rol în abuzurile comise de un stat terţ şi să se asigure că o cooperare în domeniul informativ nu perpetuează abuzurile”, a declarat Sunderland.