Hugo Chavez poate candida din nou la preşedinţie

Susţinătorii referendumului privind modificarea Constituţiei pentru a permite preşedintelui venezuelan, Hugo Chavez, să candideze din nou în 2012, după zece ani la putere, au obţinut victoria cu 54,36 la sută din voturi, potrivit rezultatelor parţiale publicate duminică seara.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez poate candida din nou la preşedinţie

Hugo Chavez poate candida din nou la preşedinţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma numărării a 94,2 la sută din rezultatele trimise de birourile de vot, 54,36 la sută dintre alegători au aprobat modificarea, iar 45,63 la sută au respins-o, a anunţat preşedintele Comisiei naţionale electorale (CNE), Tibisay Lucena, într-o conferinţă de presă.

"Este o victorie netă a poporului, (...) a revoluţiei", a declarat Hugo Chavez. "Adevărul a triumfat asupra minciunii, demnitatea patriei asupa celor care o neagă, consecvenţa a câştigat", a adăugat el în faţa a mii de susţinători reuniţi în faţa palatului prezidenţial, luându-şi angajamentul că se va "consacra definitiv" poporului său.

Preşedintele venezuelan a citit apoi un mesaj al liderului istoric cubanez, Fidel Castro, primul care l-a felicitat.

"Această victorie este atât a ta, Fidel, cât şi a poporului cubanez şi a popoarelor din America latină", a răspuns Chavez, care a vorbit adesea despre Fidel Castro ca despre "părintele" său în politică.

Consiliul Naţional Electoral precizase anterior că au fost 6,3 milioane de voturi pentru şi cinci milioane de voturi împotrivă, potrivit rezultatelor disponibile, în timp ce rata abţinerilor a fost de 32,9 la sută.

Imediat după anunţul victoriei, oraşul Caracas a fost iluminat de zeci de focuri de artificii, în timp ce preşedintele Hugo Chavez a stat în balconul palatului său prezidenţial pentru a cânta imnul naţional.

Cu aproximativ o oră înaintea anunţării rezultatelor, mii de susţinători ai preşedintelui au început să sărbătorească victoria pe străzile capitalei, fluturând drapele roşii, culoarea emblematică a partidului prezidenţial, Partidul Socialist Unit din Venezuela (PSUV).

Regula care a fost în vigoare până acum nu permitea decât două mandate consecutiv, ceea ce l-ar fi obligat pe Chavez să părăsească puterea la încheiera celui de al doilea mandat, la începutul lui 2013.

La 2 decembrie 2007, venezuelanii au respins o vastă reformă, de inspiraţie socialistă, a Constituţiei care prevedea posibilitatea realegerii preşedintelui mai mult de două mandate de câte şase ani.

Liderul de la Caracas, ales în 1998 şi reales în 2006, a argumentat în permanenţă că are nevoie de timp pentru a aprofunda "revoluţia bolivariană", precizând că doreşte să rămână la putere cel puţin până în 2019.

Liderii opoziţiei, care şi-au recunoscut înfrângereea, au calificat rezultatul referendumului de duminică drept victoria lui "Goliat împotriva lui David".

"Această campanie a fost cea a lui David împotriva lui Goliat şi Goliat a Câştigat", a declarat Leopoldo Lopez, unul dintre liderii opoziţiei, din cadrul mişcării social-democrate O Nouă Eră.

Preşedintele mişcării, Omar Barboza, a apreciat că Guvernul venezuelan a folosit "fără scrupule" toate mijloacele statului pentru a obţine victoria, dar a salutat obţinerea a "peste cinci milioane de voturi" de către opoziţie.

Citeşte şi:

Venezuela: Proiect de amendament pentru realegerea pe termen nelimitat a preşedintelui

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici